In sase milenii de istorie scrisa, lista atentatelor la viata unor sefi de state - fie ei imparati, regi sau presedinti - a devenit atit de lunga incit spatiul editorial nu ar permite enumerarea lor. Unii sefi de state au fost asasinati. Altii au supravietuit, unii, in mod miraculos, de mai multe ori. Printre acestia se numara si Vladimir Vladimirovici Putin, presedintele Federatiei Ruse. Documente ale serviciilor secrete ruse, declasificate recent, arata ca liderul de la Kremlin a scapat, ca prin urechile acului, din mai multe tentative de asasinat.

Data de 24 februarie 2000 marcheaza primul atentat la viata presedintelui Putin, aflat la Sankt Petersburg cu prilejul funeraliilor lui Anatoli Sobceak, mentorul sau si fost primar al orasului lui Petru cel Mare. Serghei Devyatov, purtatorul de cuvint al Serviciului Federal de Garda (echivalentul rusesc al SPP-ului) a atribuit atentatul "nu unui psihopat, ci unui grup organizat", care a incercat sa detoneze o bomba in dreptul convoiului oficial.

Al doilea atentat a fost pus la cale de separatistii ceceni, pe cind presedintele rus se afla la Yalta cu prilejul unei intruniri neoficiale a sefilor de state din CSI, ce a avut loc in perioada 18 - 19 august 2000. Atentatul a esuat, patru ceceni fiind arestati de catre serviciile de securitate ruse.

A treia oara cind Putin s-a aflat in pericol de moarte a fost in ianuarie 2002. Atunci, el a intrat in "vizorul" irakianului Kyanan Rostam, care intentiona sa-l arunce in aer, in Azerbaidjan. Dar imprudentul irakian fusese filat timp de trei luni de serviciile secrete azere, care l-au prins in flagrant. Ca urmare, Rostam a fost condamnat la 10 ani de inchisoare.

A patra oara, incercarea unui nebun

Nu a trecut nici o luna de la atentatul esuat din Azerbaidjan si un autoturism Jiguli 10 a oprit in fata Kremlinului. Din masina a coborit un cetatean in virsta de aproximativ 40 de ani, care a intrat in cladire ca la el acasa, explicindu-le ofiterilor insarcinati cu paza ca el, Ivan Zaitev, este "adevaratul presedinte al Rusiei" si nu "impostorul" de Putin, caruia, de altfel, intentiona sa-i taie capul. Zaitev a fost retinut de politie si apoi dus la un spital de boli nervoase. Ulterior s-a descoperit ca individul mai incercase sa intre in Kremlin si cu un an in urma, la volanul unui automobil Volga. In discutiile sale cu psihiatrii, Zaitev le-a explicat ca, in opinia sa, Vladimir Putin este un spion german si, pe deasupra, un nazist sadea. Un amanunt tragic: cu sase luni inainte de prima tentativa a lui Zaitev de a intra in forta in Kremlin, fratele sau a fost ucis prin decapitare.

Cinci si sase: bombe linga autostrada

In seara zilei de 28 noiembrie 2002, politia rusa a descoperit la marginea autostrazii Rublevo - Uspenskoye trei cutii metalice continind 40 de kilograme de dinamita ascunse intr-o conducta. Ca urmare, la ora 20.45 autostrada a fost inchisa pentru trafic, iar coloana motorizata a presedintelui Vladimir Putin, care trebuia sa se reintoarca la resedinta sa din afara Moscovei, a folosit o ruta ocolitoare. In dimineata aceleiasi zile, un grup de muncitori facuse "reparatii" la marginea carosabilului, sub supravegherea atenta a unui personaj aflat intr-un Mercedes cu geamuri fumurii.

Scenariul s-a repetat si pe data de 23 iunie 2003, cind automobilul lui Putin si escorta sa urmau sa treaca pe autostrada care leaga Sankt Petersburg de Pskov. Din intimplare, un politist care patrula a descoperit o punga plasata sub una din rampele de acces laterale ale autostrazii. Punga continea o bomba artizanala rudimentara, pe care genistii politiei au dezamorsat-o imediat.

Litvinenko, omul providential

In fine, cea de-a saptea tentativa de asasinat care l-a avut in vizor pe presedintele rus a fost dejucata de un personaj deja celebru, adica nimeni altul decit fostul spion rus Alexandr Litvinenko. Potrivit unor declaratii facute de angajati ai Scotland Yard-ului, in ziua de 12 octombrie 2003, serviciul britanic de contrainformatii a arestat doi rusi la Londra: unul de 40, celalalt de 36 de ani. Informatia conform careia cei doi puneau la cale un plan prin care Putin urma sa fie omorit cit de curind, pe parcursul unei calatorii in strainatate, a fost furnizata serviciilor secrete britanice de catre insusi Litvinenko. Unul dintre cei doi arestati, care s-a dovedit a fi un fost membru al Serviciului Rus de Securitate, a recunoscut pina la urma intentia de asasinat.

Accidente de masina si amenintari

Dar viata lui Putin a fost pusa in joc si cu alte ocazii. El a fost protagonistul unor accidente de masina "dubioase", care, din fericire, nu s-au dovedit a fi fatale. De asemenea, a primit nenumarate amenintari cu moartea venite din partea unor grupari teroriste, cum ar fi Islambuli Brigade care, in septembrie 2004, a anuntat ca presedintele rus, "liderul unui stat de necredinciosi", reprezinta urmatoarea tinta. Iar teroristii ceceni au anuntat in repetate rinduri ca ofera o recompensa de 20 de milioane de dolari oricarei persoane care i-ar ajuta sa-l captureze pe Vladimir Putin.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.