In Rusia intra de luni in vigoare un pachet legislativ menit sa limiteze capacitatea imigrantilor de a obtine locuri de munca in sectorul de desfacere. Legile limiteaza la 40 la suta din comercianti numarul strainilor care pot obtine licente in pietele rusesti.

Pana la sfarsitul anului, accesul strainilor la aceasta parte a economiei rusesti va fi interzis cu totul.

Fortele de politie rusesti fac aproape in fiecare zi razii prin piete, pentru a se asigura ca procentul de 40 la suta nu este depasit. Pana la sfarsitul anului insa, strainii ar urma sa fie indepartati complet de la tarabele din Rusia.

Noile legi au fost propuse in urma revoltelor rasiale din nordul Rusiei, de la sfarsitul verii trecute. Presedintele Putin s-a referit atunci la necesitatea de a proteja interesele populatiei ruse native.

Brusc pietele au intrat in colimatorul autoritatilor, in conditiile in care acestea angajau cei mai multi imigranti.

Restrictii

Oficialii de la Moscova spun ca noua legislatie i-a incurajat pe multi straini sa ceara statutul legal de rezident, chiar daca acesta nu le da dreptul sa lucreze in sectorul desfacerii cu amanuntul.

Gruparile pentru apararea drepturilor omului se tem insa ca politistii vor comite abuzuri atunci cand fac raziile din piete.

Temerile lor sunt impartasite de muncitorii imigranti - multi dintre ei provenind din Asia Centrala sau din Caucaz.

Acestia se declara discriminati si spun ca au dubii ca rusii vor prefera sa ocupe locurile de munca ramase vacante, in conditiile in care e vorba de slujbe dificile, murdare si destul de periculoase.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.