Salvarea lumii de crize economice globale rezida doar in unitate. Nu toate statele sunt insa pregatite pentru un asemenea efort. Este concluzia la care au ajuns expertii Forumului Economic Mondial (WEF), ce-si va redeschide lucrarile la Davos la sfarsitul lunii.

Potrivit unui raport care va fi supus atentiei participantilor, epidemiile, violentele stradale sau crizele energetice sunt doar variantele optimiste alese din cele 23 de posibile scenarii de crize globale. Pentru a face fata tuturor acestor catastrofe, tarile lumii trebuie sa-si uneasca eforturile. Nu toti sunt dispusi la un astfel de sacrifiu, sustin expertii. Pacat, spun ei.

Pentru ca multe se pot intampla. De exemplu: la inceptul anului 2008, teroristii ataca in regiunea Insulelor Moluce cateva nave cu petrol. Pretul la titei innebuneste, saltand revoltat pana la uriasa cifra de 150 de dolari barilul. Reactiile continua: producatorii de petrol inchid robinetul si formeaza o alianta sub denumirea conventionala de ChavPec - de la numele presedintele venezuelean Hugo Chavez si OPEC. Alt scenariu: tarile dezvoltate se confrunta cu o recesiune. SUA va avea cel mai mult de suferit. Lipsita de piata occidentala, economia chineza efectueaza "o aterizare fortata". Incercand sa-si pastreze puterea, conducerea de la Beijin pune accent pe sporirea fortei militare. Sau: anul 2007 - inundatii puternice in Asia; furtunile fac ravagii in zonele centrale ale Americii; geruri naprasnice pun stapanire pe nord-estul SUA. Pe piata mondiala, petrolul devine produs deficitar.

Pe acest fundal, in SUA vor exploda preturile la pamant - oamenii de afaceri se vor orienta spre bio-combustibili. Toate aceste scenarii, dar si multe altele vor fi examinate la Davos. In speranta ca mai marii lumii vor intelege ca totul e posibil.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.