CIA a primit unda verde desfasurarii unei operatiuni surpriza impotriva Hezbollah, in cadrul planului secret al presedintelui George Bush, menit sa ajute guvernul libanez sa blocheze planurile nucleare iraniene.

Congresul a fost informat despre o hotarare "tainica" in virtutea careia CIA va putea acorda ajutor financiar si asistenta tehnico-materiala premierului Fouad Siniora. Decizia a fost semnata de Bush inainte de Craciun, dupa o serie de discutii angajate de consilierii lui cu reprezentantii Arabiei Saudite.

Documentul permite CIA si altor institutii speciale sa finanteze structurile libaneze care se pronunta impotriva Hezbollah si sa-i plateasca pe activistii care sustin cabinetul Siniora. Potrivit "Daily Telegraph", administratia americana spera ca guvernul libanez, puternic vulnerabilizat dupa razboiul de anul trecut cu Israelul, va deveni un adevarat bastion in calea tot mai sporitei influente a orientarii siite a islamului, sustinuta de Iran si Siria dupa caderea regimului lui Saddam Hussein.

Demersul lui Bush, nota sursa citata, constituie un moment central in noua tentativa a Americii, sprijinita de statele sunnite- Arabia Saudita, Iordania si Egipt, precum si de Israel, de a pune capat hegemoniei Iranului in Orientul Mijlociu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.