Reticenta fata de Rusia, ignorarea Turciei, reforme economice puternic contestate, timp putin pentru Constitutie. Analistul Henning Riecke (Consiliul German pentru Relatii Internationale), despre presedintia germana a UE.

Cum evaluati sansele de reusita ale presedintiei de a-si indeplini obiectivele?

Cred ca nu trebuie sa ne asteptam la prea mult, pentru ca spatiul de manevra este foarte redus. Prima parte a presedintiei va fi dedicata problemelor economice - Agenda Lisabona, strategia privind energia. Germania este foarte performanta in domeniul cercetarii si dezvoltarii.

In plus, Berlinul va incerca sa inventeze mecanisme de a verifica daca legile propuse de Bruxelles sint eficiente inainte ca ele sa fie adoptate. Insa se vor lovi de dezbaterea daca UE este un vehicul care ar trebui sa faca statele mai competitive sau ar trebui mai degraba pastrat modelul social, de interventie a statului. Acesta din urma cu siguranta nu va supravietui concurentei, dar multi doresc pastrarea lui cit mai mult posibil. Pina acum nimeni nu a avut curajul sa genereze o dezbatere publica pe aceasta tema. Incercarea germana nu se va solda cu rezultate spectaculoase.

Vor resuscita Constitutia?

Vor avea foarte putin timp s-o faca. Trebuie sa se coordoneze cu francezii, ca sa faca ceva pina la alegerile pentru Parlamentul European din 2009, iar alegerile din Franta sint abia in mai. Germanii vor incerca doar sa dea un impuls valorilor europene, vor mentine textul asa cum e si poate vor adauga citeva protocoale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.