Presa incerca inca sa isi dea seama ieri cum a decurs summit-ul americano-rus de la Bratislava, din ajun, daca Bush a fost suficient de "tough guy" cu Putin sau a lasat-o prea moale, cine a pierdut si cine a castigat si daca a servit la ceva.

In primul rand, discutia intre patru ochi de doua ore si jumatate de la castelul din Bratislava a fost caracterizata de surse diplomatice drept "sincera". Un corespondent al "New York Times" si-a amintit ca, dupa cina pe care avut-o Bush cu Chirac la Bruxelles, un membru al anturajului prezidential a declarat ca nu vrea sa caracterize reuniunea drept sincera pentru ca, de obicei, "sincer" este un eufemism care vrea sa ascunda ca lucrurile au mers prost. Aproape toti corespondentii au observat ca la conferinta de presa care a urmat rusul era cam teapan si incruntat.

"Democratiile, a subliniat Bush in declaratia introductiva, au anumite lucruri in comun - statul de drept, protectia minoritatilor, o presa libera si o opozitie politica viabila. Am fost in masura sa ii impartasesc (presedintelui Putin) ingrijorarile mele privind angajamentul Rusiei de a satisface aceste principii universale". Putin a replicat ca Rusia nu se va intoarce de pe calea democratiei, pe care a ales-o libera in urma cu 15 ani.

Referitor la discutia cu Bush, Putin s-a angajat ca va lua in considerare anumite consideratii ale presedintelui american, dar a precizat ca pe altele nu vrea sa le comenteze. Bush s-a straduit sa sublinieze ca "preocuparile sale au fost exprimate intr-o maniera constructiva (termen folosit de sapte ori) si amicala". Pentru unii a fost suficient, pentru altii a fost prea putin. NYT remarca faptul ca Bush nu a facut decat o referinta scurta la Cecenia. Altii, precum "Le Figaro", au avut delicii cand doi jurnalisi rusi au pus la indoiala democratia americana si libertatea de expresie in Statele Unite.

Numai ca "Washington Post" remarca ieri ca jurnalistii care il insotesc pe Putin sunt alesi de Kremlin, ca predecesoarea unuia din cei doi autori ai ambuscadei a fost data afara de la ziarul de "opozitie" "Kommersant" pentru ca nu a vrut sa respecte scenariul dictat de administratia prezidentiala si ca pe site-ul Kremlinului a aparut transcrierea conferintei de presa din care lipseau afirmatiile lui Bush.

Desi ambii au continuat sa se adreseze unul altuia cu Vladimir si George, prietenia dintre cei doi da semne de raceala. Cu toate acestea, amandoi au vrut sa lase impresia ca pot colabora foarte bine impreuna. Ei au semnat mai multe acorduri, dintre care cel mai important priveste accelerarea procesului de distrugere a materialului nuclear rusesc.

Stilul constructiv al lui Bush in discutia cu Putin a fost destul de diferit de cel folosit in discursul rostit in fata locuitorilor capitalei slovace, cand Bush s-a referit pe larg la revolutiile din Ucraina si Georgia si si-a exprimat speranta ca Belarus si Moldova vor reveni in randul natiunilor libere. Totodata, a promis suprimarea vizelor pentru cetatenii Europei Centrale, actualul sistem fiind o relicva a razboiului rece.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.