Membri ai fortelor palestiniene de securitate fidele presedintelui Mahmoud Abbas au tras asupra unui grup de manifestanti Hamas, in Cisiordania, in timp ce in Fasia Gaza s-a inregistrat un schimb de foruri intre partizanii partidului Fatah si cei ai miscarii islamiste.

Potrivit unor surse medicale, cel putin 32 de simpatizanti ai Hamas au fost raniti la Ramallah. Multi se aflau intr-o stare critica.

Deteriorarea situatiei in teritoriile palestiniene, legata in special de impasul in care au intrat negocierile dintre factiunile rivale in vederea formarii unui guvern de uniune nationala, sporeste teama unui razboi civil. Israelul, nota Reuters, nu a fost implicat in ultimele ciocniri, dar decizia lui - sustinuta de Washington - de a-l impiedica pe premierul Ismail Haniyeg (Hamas) de a intra in Fasia Gaza cu 35 milioane de dolari asupra sa, a contribuit, fara doar si poate, la agravarea lucrurilor. Hamas, care controleaza guvernul, i-a acuzat pe Mohammaed Dohlan, una din figurile cheie ale Fatah, si fortele lui Abbas ca au intentionat, cu aceasta ocazie, sa-l ucida pe Haniyeh, jurand sa razbune acest atentat. Convoiul sau a fost atacat dupa trecerea postului de frontiera de la Rafah, dintre Egipt si Fasia Gaza.

"Stim cine a deschis focul si ei vor pedepsiti cu severitate. Incepand de azi, ei nu se vor mai afla nicaieri in siguranta", a avertizat ministrul palestinian al afacerilor externe, Mahmoud al Zahar.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.