Un numar de 16 suspecti de terorism de origine saudita inchisi la baza Guantanamo s-au intors ieri in tara lor de origine.

In acest an autoritatile americane au mai repatriat alti 29 de sauditii, dupa ce au negociat un acord cu Riyadul pentru trimiterea in tara a cetatenilor sai. Cei 16 "se afla sub incidenta legilor aplicate in regat", a declarat referitor la eliberarea lor ministrul saudit de interne, printul Nayef bin Abdul-Aziz, fara a oferi alte detalii.

Autoritatile saudite au anuntat in august ca noua fosti detinuti au fost eliberati din lipsa de probe impotriva lor. Majoritatea prizonierilor de la Guantanamo au fost capturati in timpul razboiului din Afganistan. Multi dintre acestia se afla in inchisoare de ani de zile, fara a fi acuzati. Washingtonul i-a numit pe prizonierii aflati la Guantanamo "inamici combatanti" si le-a refuzat statutul de prizonieri de razboi, care le-ar fi asigurat o serie de drepturi, potrivit dreptului international.

Opinia publica din Arabia Saudita este nemultumita de modul in care sunt tratati sauditii aflati la baza SUA din Cuba. In iunie, trei prizonieri de la Guantanamo s-au spanzurat, doi dintre acestia fiind sauditi, dar multi concetateni suspecteaza ca au murit din cauza tratamentelor rele ce le-au fost aplicate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.