De-a lungul a numeroase luni, Mathew Simmons, consilier al administratiei americane, a studiat zacamintele de resurse minerale din Arabia Saudita si a ajuns la concluzii uluitoare: in pofida parerii generale, cel mai mare furnizor de petrol din lume nu mai poate sa-si extinda capacitatile de productie. Iar cum cererea continua sa creasca la nivel mondial, comunitatea internationala trebuie sa fie pregatita pentru o majorare a preturilor la petrol pana la 200 de dolari barilul, crede expertul american in probleme energetice.
"Nu pot indica o data exacta. Pot doar sa spun ca situatia de astazi, cu tehnica si cotele de productie existente, extractiile de titei nu mai pot creste mai sus de nivelul actual. Iar acest nivel este astazi de 75 milioane de barili pe zi". Cu alte cuvinte, s-a interesat reporterul "Suddeutsche Zeitung", "s-a atins maximum". "Asa se pare, desi nu pot dovedi.

Teoretic, oricand este posibila descoperirea de noi zacaminte. Mai ales ca marile companii investesc anual pana la 20 miliarde de dolari in operatiuni de prospectare si de exploatare a noilor zacaminte, dar pana acum rezultatul nu a fost pe masura sumelor alocate in acest scop. Majoritatea concernelor si-au sporit in ultimii 5-6 ani cifrele de afaceri exclusiv pe seama inventiilor tehnologice, dar si pe seama vechilor zacaminte. In privinta Arabiei Saudite, cel mai mare producator de petrol, 90% din "aurul negru" exportat provine din sapte uriase zacaminte, care au deja intre 30 si 40 de ani. Iar productia se mentine in mare parte datorita unor manevre tehnice, declara expertul american in interviul pentru "Suddeutsche Zeitung".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.