Comisia Baker-Hamilton propune retragerea trupelor combatante incepand cu 2008

In plin proces de reexaminare a strategiei americane in Irak, liderul de la Casa Alba, George W. Bush, a primit, ieri, vizita premierului britanic, Tony Blair, principalul sau aliat in cadrul razboiului impotriva terorismului. Intrevederea Bush-Blair intervine in contextul in care Grupul de Studiu pentru Irak, cunoscut si sub numele de Comisia Baker-Hamilton, ii sugera, miercuri, sefului de stat american retragerea trupelor combatante din regiune, pana in prima parte a anului 2008. In replica, Casa Alba anunta ca va prezenta, pana la finele anului, "o noua directie" cu privire la Irak.

"Cred ca avem nevoie de o abordare noua" in ceea ce priveste situatia din Irak, a declarat, ieri, presedintele american, George W. Bush, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta impreuna cu premierul britanic, Tony Blair. Remarca liderului american intervine la doar o zi dupa ce Grupul de Studiu pentru Irak prezidat de fostul secretar de Stat, James Baker, si de fostul congresmen democrat, Lee Hamilton, avertiza, intr-un raport, ca situatia din regiune "este grava si se deterioreaza", apreciind "ca nu exista o cale care sa garanteze succesul" operatiunilor aliate in zona.

Raportul Baker-Hamilton recomanda SUA "sa lanseze imediat o noua ofensiva diplomatica in vederea obtinerii unui consens international cu privire la stabilitatea Irakului si a intregii regiuni", cu cooptarea Siriei si Iranului. "Avand in vedere capacitatea Iranului si a Siriei de a influenta evenimentele din Irak, precum si interesul acestora de a evita haosul in Irak, SUA ar trebui sa incerce o implicare constructiva a acestora", considera autorii evaluarii, precizand, totodata, ca Washingtonul "nu isi poate atinge obiectivele in Orientul Mijlociu decat in situatia in care va aborda in mod direct conflictul arabo-israelian si problema instabilitatii regiunii".

Eforturile diplomatice trebuie dublate de eforturi pe plan intern, adauga semnatarii Raportului Baker-Hamilton, apreciind ca autoritatile de la Bagdad "ar trebui sa accelereze procesul de asumare a responsabilitatii pentru securitatea irakiana", astfel incat SUA sa poata incepe repatrierea trupelor combatante in prima parte a anului 2008. Washingtonul "nu trebuie sa isi asume, pe termen nelimitat, angajamentul de a mentine un numar mare de efective desfasurate in Irak", mai noteaza autorii Raportului. Potrivit Pentagonului, 11 militari americani si-au pierdut viata in Irak, saptamana aceasta, numarul pierderilor umane inregistrate de fortele aliate in decembrie ridicandu-se la cel putin 30, potrivit Reuters.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.