Grupul de studiu pentru Irak, co-prezidat de republicanul James Baker si de democratul Lee Hamilton, si-a prezentat ieri concluziile. Ideea fiind ca nu "exista formule magice" pentru a rezolva conflictul irakian. Presedintele SUA, George W. Bush, a promis sa studieze "foarte serios raportul". Concomitent, practic, Robert Gates primea aprobarea comisiei Senatului american pentru fortele militare de a prelua conducerea Pentagonului.

In linii mari, continutul raportului Baker a fost deja amplu prezentat in presa. Informatia a ajuns la ziaristi, care s-au grabit sa o transmita mai departe publicului. Pentru ca acest grup a ajuns sa fie privit ca o ultima speranta pentru gasirea unei iesiri din impasul irakian, pentru identificarea unei rezolvari a instabilitatii ce se extinde cu repeziciune in intregul Orient Mijlociu. Tinand cont de complexitatea situatiei din zona, expertii americani l-au sfatuit pe George W. Bush sa atraga Iranul si Siria in eforturile de gasire a unei solutii globale la o stare de lucruri "grava si in plina deteriorare".

"Evaluare extrem de dura"

Daca nu se intreprinde nimic, haosul va pune stapanire pe aceasta parte a lumii, au atras atentia autorii raportului. S-a recomandat ca SUA - care a cheltuit deja 350 miliarde de dolari pentru operatiunile din Irak, lansate in martie 2003 - sa furnizeze rapid un ajutor sporit fortelor irakiene. Grupul Baker s-a pronuntat, de asemenea, in favoarea demararii unei retrageri a trupelor americane, fara a fixa totodata si un calendar. In acelasi timp, se propune "o schimbare in misiunea fundamentala a fortelor SUA".

"Acest raport contine o evaluare extrem de dura a situatiei din Irak. Vom analiza foarte serios fiecare din ideile formulate si vom actiona la momentul oportun", a declarat Bush, dupa o intrevedere de aproximativ o ora cu membrii Grupului. Citind printre randuri, analistii au decretat: seful administratiei de la Casa Alba nu este, pentru moment, dispus la modificarea politicii promovata de Washington in Irak.

"Conflict regional"

In acest timp, adresandu-se senatorilor americani, candidatul la succesiunea lui Donald Rumsfeld la sefia Pentagonului, Robert Gates, estima ca SUA nu vor castiga razboiul din Irak. In opinia lui, daca situatia nu se stabileaza intr-un fel sau altul, "in urmatorii doi ani incertitudinea va degenera intr-un conflict regional". "Ceea ce facem noi, nu poate fi catalogat ca satisfacator. Trebuie sa ne concentram pe o rezolvare concreta", a lansat Gates. Fostul director al CIA a respins, pe de alta parte, perspectiva unor eventuale sanctiuni impuse Iranului si Siriei. Neuitand sa abordeze un subiect fierbinte al politicii externe americane, este vorba de Rusia, Gates a apreciat ca "Vladimir Putin incearca acum sa restituie Rusiei statutul de mare putere".

"Putin vrea sa redea tarii sale mandria nationala. Iar pentru ceea ce face, el se bucura de o mare popularitate la el acasa", a adaugat noul secretar al apararii. "Eu nu cred ca liderul de la Kremlin vrea sa readuca sub controlul sau tarile care facut parte din imperiul sovietic. El nu are nevoie de problemele lor", a explicat Gates.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.