Analistii sustin ca exista o legatura intre asasinarea fostului spion rus si ipotetica colaborare cu KGB, in anii '70, a actualului premier italian

Premierul italian Romano Prodi ar fi fost recrutat de KGB in anii 70, functionand sub indentitatea Ucitel, principalul spion din perioada respectiva. Una din teoriile legate de asasinarea lui Litvinenko sustine ca fostul spion a fost eliminat tocmai pentru ca identitatea lui Ucitel sa ramana secreta.

Analistii sugereaza ca descrierea unui agent KGB care apare in cartea profesorului Christopher Andrew despre arhivele Mitrohin - un stoc de documente ale serviciilor secrete aduse din Rusia de Vasili Mitrohin in 1992 - ar putea sa se potriveasca cu elemente din biografia personala a lui Prodi. "Probabil cel mai important agent de la sfarsitul anilor ‘70 si inceputul anilor ‘80 este profesorul Ucitel, care preda la o universitate renumita si a fost controlat de Anatoli Kuznetov", scrie Andrew. Ucitel a furnizat informatii valide despre avioane militare, inclusiv despre aeronavele Tornado ale fortelor NATO, elicoptere si sisteme de ghidare aeropurtate. Lui Prodi, el insusi profesor universitar, i s-a spus de multe ori, in cercurile politice, Profesorul.

Cotidianul britanic "Mail on Sunday" avanseaza teoria potrivit careia Litvinenko ar fi fost eliminat de KGB, tocmai pentru ca identitatea profesorului Ucitel sa nu fie dezvaluita.

Documentele comisiei Mitrohin, care au fost transmise italienilor de catre serviciile britanice de informatii externe MI6, au reprezentat multa vreme un motiv de nemultumire. Unul dintre cei mai importanti spioni care apareau in documente a fost "bunica", Melita Norwood, care a lucrat multi ani ca secretara pentru Asociatia britanica de cercetare a metalelor neferoase. In Italia, firele par sa conduca catre actualul premier.

Scaramella cauta dovezi despre trecutul premierului
Prodi si-a anuntat decizia de a-i da in judecata pe cei care l-au acuzat, dupa ce presa a dezvaluit fragmente din convorbirile interceptate intre Scaramella si Paolo Guzzanti, un senator din partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, si presedinte al comisiei Mitrohin.

Conversatia pare sa arate ca Scaramella isi inregistra sursele, fosti agenti KGB sau FSB, pentru a obtine dovezi privind legaturile lui Prodi cu serviciile sovietice. Unul dintre acestia ar fi fost Litvinenko. Intr-o discutie cu Scaramella, acesta i-a spus ca un coleg din FSB l-a avertizat sa nu se refugieze in Italia. tara este plina de agenti KGB, ar fi fost informat Litvinenko, unul dintre ei fiind Romano Prodi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.