Parlamentul European a dat publicitatii ieri raportul final cu privire la presupusele activitati ilegale ale CIA pe teritoriul Europei. Claudio Fava, raportorul comisiei temporare de ancheta a Parlamentului European cu privire la presupusele activitati secrete ale CIA in Europa, nu exclude posibilitatea ca CIA "sa fi operat la o baza clandestina din Romania". Referindu-se in raport la inchisorile secrete, el "nu exclude posibilitatea ca serviciile secrete americane sa fi operat la o baza clandestina din Romania".

Majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene erau la curent cu politica de transferuri si de detentiile secrete ale unor presupusi teroristi efectuate de catre CIA in afara Statelor Unite si au ascuns informatii de comisia de ancheta a Parlamentului European, a declarat ieri, Claudio Fava. "Numeroase guverne au cooperat pasiv sau activ. Ele stiau", a mai declarat Fava.

Raportorul elvetian Dick Marty a fost primul oficial european care a sustinut, pe baza unor informatii aparute in media occidentala, ca Romania si Polonia au permis existenta unor centre de detentie secrete ale CIA pe teritoriul lor. In aceste presupuse inchisori CIA erau incarcerati suspecti de terorism din Irak si Afganistan. Fava a numarat 1.245 de escale europene ale unor avioane folosite de CIA, majoritatea in scopuri logistice, dar dintre care unele probabil au servit la transferuri de prizonieri. El a citat implicarea in aceste cazuri a 12 state din UE (Italia, Marea Britanie, Germania, Suedia, Austria, Spania, Portugalia, Irlanda, Grecia, Cipru, Danemarca, Polonia) precum si a Romaniei, Turciei, Macedoniei si Bosniei.

In sase luni, comisia PE a primit marturiile a 130 de persoane: responsabili guvernamentali sau ai unor servicii secrete, magistrati, jurnalisti si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale. Membrii sai s-au deplasat in Statele Unite, Macedonia, Germania, Marea Britanie, Romania, Polonia si Portugalia. Fava nu a tras totusi prea multe concluzii, invitand "Consiliul si Comisia sa-si asume responsabilitatile" in legatura cu eventuale sanctiuni de aplicat statelor membre.

In ceea ce priveste inchisorile secrete, "nu exclude posibilitatea ca serviciile secrete americane sa fi operat la o baza clandestina din Romania".

Romania se apara

Senatorul liberal Norica Nicolai, presedintele Comisiei de ancheta privind presupuse activitati ilegale ale CIA pe teritoriul Romaniei, a respins ieri criticile aduse la adresa tarii noastre in raportul final al comisiei de ancheta a Parlamentului European (PE), care s-a aflat in Romania in luna octombrie a acestui an. "Eu cred ca afirmatiile sunt fara niciun fel de suport legal si probator, sunt simple afirmatii care nu sunt dovedite, din punctul meu de vedere, nici cu privire la Romania si nici la celelalte tari mentionate", a declarat senatorul liberal, dupa ce presa europeana a publicat unele elemente din raportul PE care a fost prezentat ieri dupa-amiaza. "Romania a fost ezitanta, nu necooperanta, as vrea sa fim foarte clari. Sigur, fara indoiala, am ezitat sa furnizez comisiei (comisia de ancheta a PE) o serie de documente pentru care legea ma obliga sa pastrez confidentialitatea. Si le-am explicat ca directiva europeana cu privire la datele cu caracter personal imi impune sa fac publice anumite date doar cu acordul persoanelor respective. Or, acordul celor sapte pasageri despre care este vorba in raportul Fava (europarlamentarul Claudio Fava) nu-l aveam", a precizat Norica Nicolai.

PE, ingrijorat...

Proiectul de raport mentioneaza "grava ingrijorare" in legatura cu 21 de escale facute pe aeroporturile din Romania de aeronave operate de CIA care, de multe ori, au venit din sau se indreptau catre tari implicate in circuitele extradarilor extraordinare si ale transferurilor de detinuti.

Parlamentul European "regreta" escalele in Romania ale unor avioane despre care exista indicii ca au fost folosite de CIA, in alte ocazii, pentru extradarile extraordinare. Proiectul de raport enumera cativa dintre suspectii de terorism care ar fi fost transportati cu aceste avioane - Ahmed Agiza, Mohammed El-Zari, Bisher Al-Rawi, Jamil El-Banna, Abou Elkassim Britel, Khaled El-Masri, Binyam Mohammed si Abu Omar. Parlamentul este ingrijorat cu precadere ca doua dintre aceste curse plecasera sau aveau ca destinatie Guantanamo si "incurajeaza puternic autoritatile romane sa faca investigatii suplimentare in legatura cu aceste zboruri".

Incident pe Aeroportul Baneasa

Claudio Fava, raportorul comisiei PE pentru investigarea activitatilor ilegale ale CIA in Europa, isi exprima regretul fata de "lipsa de control" a autoritatilor romane asupra incidentului in care a fost implicata o aeronava SUA in momentul aterizarii sale la Bucuresti, in data de 6 decembrie 2004. Raportul reaminteste ca avionul decolase de la baza aeriana Bagram din Afganistan si ca cei sapte pasageri ai sai au disparut dupa accident. Avionul care a aterizat la Bucuresti a efectuat numeroase zboruri in Orientul Mijlociu si Europa, la baze aeriene si navale americane, printre care Guantanamo.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.