In timp ce George W. Bush si Condoleezza Rice se intilnesc cu premierul irakian in Iordania, presedintele Talabani cere sprijinul Iranului.

George W. Bush va fi astazi si miine la Amman, unde a stabilit sa poarte discutii cu premierul irakian Nouri al-Maliki. Decizia presedintelui american de a se deplasa in Orientul Mijlociu a fost dictata de degradarea situatiei pe frontul irakian si de presiunea pe care administratia republicana, slabita dupa alegeri, o suporta din partea societatii civile, a mass-media care au schimbat deja tonul si chiar a colaboratorilor republicani care abandoneaza triada Bush-Cheney-Rice, tot mai singura si mai izolata in impasul irakian. Kofi Annan a vorbit luni, pentru prima data, de un "razboi civil in curs" in Irak. In Iordania, Bush o are alaturi pe Rice - semn clar ca este vorba despre o initiativa diplomatica de anvergura.

Talabani, intors acasa la Teheran

Cei doi lideri, Bush si Maliki, sint, din motive diferite, intr-o situatie inconfortabila. Pe Bush, alegatorii l-au sanctionat la alegeri pentru costurile financiare si umane ale razboiului din Irak, iar Maliki, un siit care sta in fruntea guvernului instabil de uniune nationala, conduce sub amenintarea, prin rotatie, de retragere a siitilor sau a sunnitilor, care ii reproseaza ca nu poate stavili violenta.

Aflat ieri in vizita la Teheran, presedintele irakian Jalal Talabani a spus explicit ca tara sa are nevoie de sprijinul Iranului pentru a se indrepta spre stabilitate, iar omologul sau iranian i-a promis tot sprijinul. Talabani a trait in exil la Teheran, iar capitala iraniana are influenta asupra celor mai violente militii siite (Al-Badr, Armata lui Mehdi). Acest obiectiv si-l fixase Talabani si in urma cu un an, cind a fost la Teheran, dar fara rezultate. Atunci insa, Bush nici nu voia sa auda de negocieri cu Siria si cu Iranul. Acum, aceasta este strategia sugerata de comisia Baker-Hamilton.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.