Politistii britanici care investigheaza moartea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko au sigiliat ieri birourile miliardarului rus Boris Berezovski de la Londra, dupa ce au descoperit in interior urme de poloniu 210, informeaza cotidianul britanic "The Independent".

Berezovski nu a dorit sa comenteze descoperirea politiei. "Nu doresc sa comentez nimic despre asta. Nu stiu nimic despre descinderea politiei in biroul meu", a declarat el presei. Linga birourile lui Berezovski, in acelasi imobil, politia a mai sigilat si sediul unei companii internationale de securitate, unde de asemenea au fost gasite urme de poloniu 210.

Anterior, Scotland Yard anuntase ca s-au gasit urme de poloniu radioactiv la restaurantul japonez Itsu si la Hotelul Millennium, ambele vizitate de Litvinenko in ziua de 1 noiembrie, precum si in locuinta victimei, din nordul Londrei. In total: sase locatii contaminate! Dupa decesul fostului spion rus, peste 450 de persoane au folosit o linie telefonica speciala pentru a se informa in legatura cu posibile simptome de expunere la substante radioactive, iar patru persoane au fost indrumate spre o clinica speciala pentru analize amanuntite. Printre acestea se numara si reporterul Graham Brough, de la "Daily Mirror". "Analizele pe care le-am efectuat la un spital din centrul Londrei au constat intr-o serie de teste fizice, respiratorii si sanguine. Va trebui sa astept citeva zile ingrozitoare pina voi afla rezultatele", a spus jurnalistul.

Senatul rus respinge ancheta

In ciuda deschiderii promise initial de autoritatile de la Moscova, presedintele Senatului rus a respins ieri ipoteza unei anchete parlamentare in cazul Litvinenko. Serghei Mironov a declarat, luni seara, la Bruxelles, ca este "sigur" ca serviciile ruse de informatii nu au nici o legatura cu moartea suspecta a fostului spion si, prin urmare, o ancheta parlamentara nu-si are rostul.

Ancheta si la Roma

Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, a decis ieri inceperea unei anchete referitoare la activitatea comisiei Mitrohin, cu care a colaborat si fostul spion rus Aleksandr Litvinenko. Amato a cerut tuturor directorilor sa verifice "toate documentele referitore la activitatea comisiei Mitrohin". Aceasta comisie a fost infiintata de Parlamentul italian in 2002, sub conducerea senatorului Paolo Guzzanti, cel despre care Mario Scaramella a spus deja ca s-ar afla pe lista neagra a FSB-ului.

Ministrul Amato a declarat presei ca vrea sa verifice afirmatiile fostului agent KGB Evgheni Limarev, care a pretins ca serviciile secrete italiene ar fi incercat sa obtina date referitoare la presupusele legaturi ale KGB cu politicieni de centru-stinga, intre care se numara actualul premier Romano Prodi, vicepremierul Massimo D`Alema si ministrul Mediului, Alfonso Pecoraro Scanio. Limarev sustine ca s-ar fi intilnit cu Guzzanti si cu fostul consultant al comisiei Mitrohin, Mario Scaramella, pe care i-ar fi avertizat ca sint vizati de posibile atentate la viata lor. Paolo Guzzanti spune insa ca n-a avut nici o intilnire cu Limarev.

Cum in spatele comisiei vizate de ancheta s-a aflat fostul premier, Silvio Berlusconi, care ar fi fost interesat sa descopere ceva "picant" despre adversarul sau Romano Prodi, un mare semn de intrebare planeaza acum si deasupra italienilor, care ar putea fi implicati mai mult decit isi doresc sa recunoasca in "afacerea Litvinenko". In 2005, insusi Litvinenko declara in "La Repubblica": "Scaramella mi-a cerut informatii despre Putin. Eu stiam ca Berlusconi si Putin sint prieteni, dar Mario m-a asigurat ca Paolo Guzzanti s-a intilnit cu Berlusconi, care ar fi declarat: "Spuneti-i (lui Litvinenko) ca eu nu am prieteni". Dar, la scurt timp dupa sosirea mea in Italia, Berlusconi s-a intilnit cu Putin. I-am vazut la televizor imbratisindu-se si am inteles ca am fost tras pe sfoara. Berlusconi este un mincinos". Fostul spion rus l-a acuzat pe Berlusconi si pentru ca nu si-a respectat nici promisiunea de a-i acorda azil politic lui Maxim, fratele sau de 24 de ani. Maxim a obtinut azil politic in Italia vineri, la o zi dupa moartea lui Litvinenko.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.