Europa a depasit SUA si Japonia in cursa mondiala a comertului si a investitiilor, avind mai multe contracte decit SUA pe noile piete din Brazilia, Rusia, India si China.

Potrivit economistilor de la banca de investitii Goldman Sachs, companii precum Carrefour (Franta) si SAP (firma de soft din Germania) cistiga tot mai multi clienti in detrimentul concurentilor care au ales sa faca afaceri in alte zone ale lumii.

"Nimanui nu-i vine sa creada, dar Europa are avantaje de pe urma globalizarii comertului si se pare ca va avea beneficii si pe termen lung", spune Erik Nielsen, economistul-sef al Goldman Sachs din Londra.

Avantaje si dezavantaje

Globalizarea este insa dificila pentru muncitorii din Europa, pentru ca aici a existat, timp de mai multe decenii, proprietate de stat, loc de munca garantat si sindicate puternice. In timp ce Europa beneficiaza de pe urma globalizarii, lucratorii europeni percep acest fenomen ca pe o amenintare la adresa sigurantei locului lor de munca si a timpului liber de care s-au bucurat pina acum, spune Martin Baily, un consilier al firmei de consultanta McKinsey din Washington.

Un sondaj, din 2006, al Comisiei Europene, realizat pe un esantion de 24.750 de persoane, releva ca 47% dintre acestea vad globalizarea ca pe o amenintare si doar 37% o percep ca pe o oportunitate.

Economia europeana este avantajata in domenii precum industria farmaceutica, inginerie mecanica si instrumente stiintifice, spune Nielsen, fost economist la FMI.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.