Un jurnal tinut de infirmiera lui Winston Churchill, facut public de curand pentru a fi vandut la licitatie, prezinta obiceiurile fostului premier din ultimii sai ani de viata.

Muriel Thomson a avut grija de Sir Winston pana in ultimii ani. Printre indatoririle sale, pe langa grija de a-i pastra la indemna fostului prim-ministru celebrele trabucuri si wiskey-ul, infirmiera trebuia sa-l culce in fiecare seara pe cel mai bun prieten al fostului premier, scrie "The Daily Telegraph". Mare iubitor de animale, Churchill era mereu insotit de Toby, un papagal pitic. De cele mai multe ori, il asista pe Churchill si la cina. "Wiskey, apa minerala, ochelarii, cartile, pasarea de adus langa scaun", nota sora Thomson in jurnalul rasfoit de publicatia britanica.

Asistenta a redat meticulos, in 22 de pagini, intitulate "Formularul", rutina cotidiana. Existenta "notitelor" a fost dezvaluita pentru prima data la Londra, de casa de licitatie Bloomsbury Auctions, care a anuntat scoaterea sa la vanzare joia viitoare. De asemenea, carnetul lui Muriel ofera detalii cu privire la securitatea fostului premier, cum ar fi verificarea prezentei ofiterului care ii asigura paza lui si sotiei Clementine.

De asemenea, constiincioasa infirmiera a folosit jurnalul pentru a lasa instructiuni celorlalte asistente care aveau grija de Sir Winston. "Autobuzul 53 sau metroul de la Kensington, de acolo nu mai este mult de mers", a notat felul in care se ajungea de la gara Victoria in Hyde Park Gate. "Verifica daca politistul este la datorie", nu uita Muriel sa aminteasca. Infirmiera de serviciu mai trebuia sa se asigure ca papagalul pitic era trezit de dimineata si ca demnitarul britanic primea doua mese de dimineata.

Notele care descriu ultimele zile ale lui Winston Churchill nu sugereaza ca fostul prim-ministru ar fi fost privat de vreo functie fizica, cu toate ca acesta a suferit un atac in ianuarie 1965. Totusi, in ultimele luni de viata, Churchill astepta ca ziarele sa-i fie aduse in dormitor. Dincolo de rutina zilnica, ceea ce reiese din notitele asistentei este dragostea imensa pe care acesta o avea pentru animale. Care a fost de altfel confirmata si de biograful sau, Piers Brendon. Acesta scria ca Churchill "era foarte atasat de animale. Odata si-a ignorat complet invitatul la cina pentru ca a stat de vorba cu pisica lui. Le trata ca pe niste fiinte umane si vorbea cu animalele. Ultimele sale zile sunt totusi un mister. Era batran si fragil, surd si deprimat. Dar era complet devotat animalelor sale".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.