Miine au loc alegeri pentru Congresul SUA si pentru posturile de guvernatori. Votul negativ i-ar putea avantaja pe democrati.

In alegerile de marti sint puse la bataie toate locurile din Camera Reprezentantilor (435) si o treime dintre locurile din Senat - 33. Pentru a controla Senatul, democratii trebuie sa cistige 6 dintre acestea. Conform ultimelor sondaje de opinie, in alegerile pentru Senat cele doua partide vor fi umar la umar pina in ziua votului. In schimb, majoritatea sondajelor de opinie dau aproape cert ca democratii vor cistiga in Camera Reprezentantilor.

Primele 100 de ore cu democratii

In ultimele saptamini dinaintea alegerilor, atit campania electorala a democratilor, cit si a republicanilor au avut ca subiect viitorul Americii in cazul unei victorii democrate. Democratii au propus deja un plan al masurilor pe care intentioneaza sa le treaca in Congres in primele o suta de ore dupa preluarea controlului in Camera Reprezentantilor.

Printre acestea, se numara: aplicarea imediata a masurilor recomandate de Comisia de investigatie a atacului terorist de la 11 septembrie, cresterea salariului minim la 7,25 dolari pe ora, reducerea la jumatate a dobinzilor la imprumuturile pentru studenti, obtinerea scaderii preturilor medicamentelor, inmultirea tipurilor legale de cercetare cu celula embrionica, evitarea cresterii deficitului bugetar, inversarea unor reforme fiscale introduse de Bush.

Un vot asupra Irakului

Planul democratilor nu include o prevedere clara in legatura cu prezenta americana in Irak, motivul principal fiind ca nu exista un consens in interiorul partidului in aceasta privinta. Insa democratii nici nu au nevoie sa fie prea coerenti in acest sens pentru a fi votati, deoarece americanii vor merge la urne in primul rind pentru a vota impotriva deciziilor republicanilor cu privire la Irak. 58% dintre americani considera ca interventia in Irak a fost o greseala.

Dupa cum explica, pentru "Cotidianul", Robert Phillips, profesor de politica americana la Universitatea Americana din Bulgaria, "in mod traditional alegerile de la mijlocul celui de-al doilea mandat al unui presedinte reprezinta un referendum asupra intregii sale activitati. In general, partidul care detine presedintia va pierde la aceste alegeri in jur de 5-10 locuri in Congres, singura exceptie din istoria recenta a SUA fiind alegerile din timpul celui de-al doilea mandat al lui Clinton".

Un vot negativ impotriva republicanilor

Daca republicanii pierd alegerile, acest lucru se va intimpla mai ales pentru ca un numar mare de independenti va participa la scrutin pentru a vota impotriva lor din cauza Irakului, dar si pentru ca republicanii au pierdut sustinerea unei parti importante dintre propriii partizani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.