Turneul presedintelui SUA, o incercare de reconciliere transatlantica

Turneul pe care presedintele american George W. Bush il intreprinde in aceasta saptamina in Europa, pentru a se intilni cu liderii NATO si UE, va marca, cel putin in plan retoric, impacarea transatlantica. Cu ocazia primei deplasari in strainatate din al doilea mandat, Bush spera in "deschiderea unui nou capitol" in relatiile cel putin tumultoase intre UE si Statele Unite. Liderii europeni, inclusiv cei care s-au opus razboiului din Irak - presedintele francez Jacques Chirac si cancelarul german Gerhard Schroeder - sint adispusi sa profite de aceasta "mina intinsa" din dorinta de a consolida o legatura transatlantica de neinlocuit.

Insa aceasta "luna de miere" ar putea fi de scurta durata, apreciaza AFP, citind o serie de analisti. "Dincolo de discursuri, perspectiva ameliorarii semnificative a relatiilor transatlantice pare redusa", apreciaza totusi Fraser Cameron, analist al European Policy Center din Bruxelles. "Cei care se asteapta la o modificare semnificativa a politicii externe americane risca sa fie dezamagiti", adauga el. Neincrederea tarilor UE fata de administratia Bush nu pare pe punctul de a disparea. "Este fundamental ca toata lumea sa se agreeze, dar nu se pune problema uitarii" unor chestiuni, a declarat recent ministrul francez al Apararii, Michele Alliot-Marie.

Nu este sigur ca americanii si europenii se vor afla pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste consecintele implicarii practice in "lupta impotriva tiraniei pe plan mondial", misiune a celui de-al doilea mandat al lui Bush. In plus, ramine de vazut daca Statele Unite s-au convertit la multilateralism sau daca mina intinsa catre europeni este o actiune de circumstanta, in conditiile misiunii extrem de dificile din Irak. "Exista o schimbare a tonului, dar nu una a esentei", a declarat presedintele Adunarii Parlamentare a NATO, deputatul francez Pierre Lellouche.

De asemenea, exista diferente de abordare sau strategie intre cele doua maluri ale Atlanticului, incepind cu dosarele importante ale momentului: intentia UE de a ridica embargoul impus Chinei in domeniul armamentului si programul nuclear iranian. "Iranul s-ar putea dovedi o sursa mai puternica de diviziuni decit Irakul", a avertizat Daniel Keohane, membru al Centrului pentru reforma europeana de la Londra. In ambele cazuri, lunile care vor urma vor demonstra cit de solide au devenit legaturile transatlantice.

Summit cu scintei

Un moment important al turneului european al lui Bush il va constitui intilnirea de joi, de la Bratislava, cu presedintele rus Vladimir Putin. Intr-un interviu acordat presei ruse inainte de plecarea de la Washington, Bush a declarat ca intentioneaza sa-i ceara lui "Vladimir" lamuriri privind unele decizii ale Kremlinului, pe care SUA le considera nedemocratice. Analistii apreciaza ca, desi Bush se declara in continuare prieten cu Putin, summit-ul va fi destul de incordat. In ultimele zile, liderul rus a anuntat mai multe decizii de politica externa care nu pot decit sa irite administratia de la Washington, cum ar fi aceea de a furniza combustibil nuclear pentru reactoarele iraniene si cea de sprijini Siria in proiectul de perfectionare a sistemului de aparare aeriana.

Potrivit cotidianului "Daily Telegraph", care citeaza surse ale administratiei de la Washington, americanii se tem ca decizia Kremlinului de a colabora cu tari aflate pe lista neagra a lui Bush este o riposta la implicarea Statelor Unite in politica unor foste republici sovietice, cum ar fi Georgia si Ucraina.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.