Seful politiei din Budapesta a justificat utilizarea fortei de catre scutieri impotriva demonstrantilor, luni, in ziua in care s-au aniversat 50 de ani de la debutul revolutiei anti-comuniste din Ungaria.

Peste 100 de persoane au fost ranite, cateva grav, politia utilizand gloante de cauciuc si gaze lacrimogene, pentru a sparge demonstratiile anti-guvernamentale.

Liderii opozitiei au acuzat politia de brutalitate, acuzatii respinse de seful politiei Capitalei, Peter Gergenyi.

O tabara a protestarilor, veche de cinci saptamani, a fost desfiintata de politie la primele ore ale diminetii, ea depasind termenul permis de lege, a declarat seful politiei.

Politia a expus materiale pe care afirma ca le-a gasit in momentul evacuarii taberei: cutite de bucatarie, rangi de metal, catapulte si materiale descrise de politie drept explozivi artizanali.

Gloante de cauciuc si gaze lacrimogene

Seful politiei budapestane a respins acuzatiile venite din partea unor organizatii civice care au organizat demonstratiile ca politia ar fi utilizat forta excesiva impotriva lor.

"Oamenii mei nu au fost nici agresivi, nici brutali, au fost curajosi, vigurosi si au respectat legea", a declarat Peter Gergenyi.

Cateva mii de politisti scutieri s-au ciocnit cu un numar similar de protestatari uneori violenti, in cursul zilei de luni, care a fost in general pasnica, consacrata semicentenarului Revolutiei ungare.

In cel putin cinci locuri in oras, politia a utilizat gloante de cauciuc, gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Serviciile de ambulanta afirma ca au tratat 128 de persoane, dintre care 88 au necesitat tratament spitalicesc, in special pentru rani cauzate de gloante de cauciuc si afectiuni provocate de inhalare de gaze lacrimogene.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.