Jurnalista Ogulsapar Muradova a murit in inchisoare Coreea de Nord, Turkmenistanul si Eritreea sunt tarile care impreuna alcatuiesc "trioul infernal al liberatii de expresie".

Aceasta este concluzia organizatiei non-guvernamentale "Reporteri fara Frontiere" care a dat publicitatii un raport cu privire la situatia presei in 168 de state.

Potrivit clasamentului intocmit de "Reporteri fara Frontiere" statele in care se inregistreaza cea mai buna situatie din punct de vedere al liberatii de expresie sunt Finlanda, Irlanda, Islanda si Olanda.

In aceste tari nu s-au inregistrat amenintari, intimidari sau represalii fizice la adresa reprezentantilor presei. Situatia este radical diferita in cauzul tarilor aflate pe ultimele locuri.

In Turkmenistan, spre exemplu moartea sub tortura, in inchisoare, a jurnalistei Ogulsapar Muradova, a aratat faptul ca presedintele Separmurad Nyiazov poate face uz de acte de violenta extrema la adresa celor care indraznesc sa-l critice.

Dintre cele 25 de state membre ale UE, Polonia este pe ultimul loc, 58, din cauza raspindirii relative a cenzurii, a incarcerarilor si a amenzilor pentru defaimare sau insulte la adresa demnitatii sau sentimentelor religioase.

Pe acelasi loc se afla si Romania ceea ce semnifica a situatiei fata de anul trecut cand ocupa locul 70.

Statele Unite se afla pe locul 53 in coborare drastica fata de rapoartele anterioare intrucat, sustin autorii, administratia presedintelui George Bush considera suspect orice jurnalist care pune sub semnul intrebarii razboiul contra terorismului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.