Presedintele Bulgariei, Gheorghi Pirvanov, se va intalni in turul de balotaj al alegerilor prezidentiale cu candidatul ultranationalist, Volen Sidorov.

Sondajele de opinie la iesirea de la urne arata ca Presedintele Pirvanov, care este sprijinit de Partidul Socialist, ar fi obtinut 61 - 64 la suta din voturi, fata de doar 20 - 22 la suta cat ar fi obtinut Sidorov, dar absenteismul a fortat organizarea unui nou tur de balotaj intre primii doi clasati.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale participarea la vot a fost de 42,5 la suta, sub pragul de 50 la suta necesar declararii unui invingator din primul tur.

Volen Siderov - un Jean Marie Le Pen al Balcanilor

Comparat adesea cu liderul Frontului National din Franta, Jean Marie Le Pen, Volen Siderov are un discurs anti-european si anti-minoritati si atrage voturile nemultumitilor de reformele adoptate in vederea intrarii in Uniunea Europeana.

Candidatul sprijinit de opozitia de centru-dreapta Nedelcio Beronov, in varsta de 78 de ani, fost presedinte al Curtii Constitutionale, a obtinut potrivit sondajelor la iesirea de la urne, circa 10 - 12 la suta din voturi.

In Bulgaria, postul de presedinte al republicii are un statut mai mult onorific, dar Gheorghi Pirvanov a avut un rol important in medierea dintre partidele parlamentare in vara lui 2005, cand s-a format cu dificultate un guvern de coalitie intre Partidul Socialist, partidul fostului premier, Simeon de Saxa Coburg, si partidul care reprezinta interesele minoritatii turce.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.