Securitatea Statelor Unite depinde de satelitii din cosmos

Documentul semnat de presedintele George Bush, respinge propunerile de interzicere a folosirii armelor in cosmos.

Casa Alba sustine insa ca noua politica spatiala americana nu prevede neaparat producerea de arme spatiale.

Unii experti militari avertizeaza insa ca daca Statele Unite nu vor participa la negocierile pe tema armamentului in spatiul cosmic, vor apare suspiciuni ca Washingtonul ar putea produce asemenea arme.

In cele 10 pagini ale documentului se arata ca securitatea Statelor Unite depinde de tehnologia spatiala.

Pericolul folosirii satelitilor pe post de arme

Este prima revizuire a strategie spatiale americane in ultimii 10 ani. Inca din 2001, Pentagonul avertiza ca state adversare ar putea folosi noile tehnologii pentru a perturba satelitii americani.

Statele Unite isi vor pastra libertatea de actiune in cosmos si vor incerca sa impiedice statele adversare sa foloseasca acest spatiu in scopuri ostile intereselor americane.

Strategia spatiala a SUA

Extrase din document, publicate pe internet, arata ca satelitii pentru comunicatii si mai ales cei folositi pentru activitati de spionaj, sunt esentiali pentru securitatea Statelor Unite.

"Conceptul de aparare a cosmosului nu duce automat la folosirea de arme in acest sens" explica purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow.

Presedintele George Bush a aprobat documentul inca din august, dar acesta a fost dat publicitatii abia in octombrie.

In timpul "razboiului rece", presedintele de atunci, Ronald Reagan, lansase proiectul "scutului antiracheta" care folosea tehnologia laser impotriva rachetelor nucleare, insa strategia de aparare cunoscuta sub numele de "razboiul stelelor" a fost abandonata in 1993.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.