Kaliningradul cunoaste un boom economic, iar autoritatile de la Moscova au anuntat ca vor sa transforme regiunea intr-un Hong Kong rusesc.

Regiunea Kaliningrad a cunoscut in ultimii ani o crestere economica semnificativa, fiind de departe cea mai de succes regiune a Rusiei, rivalizind la acest capitol chiar si cu vecinii sai, care sint membri ai Uniunii Europene. Moscova a desemnat Kaliningradul drept "Zona Economica Speciala", ceea ce inseamna ca investitorii de aici sint scutiti de taxe la produsele pe care le revind in Rusia. Politica fiscala a Moscovei a dus la crearea unei adevarate zone industriale. Una din trei televiziuni rusesti emite din Kaliningrad.

Mai mult, in zona au investit companii puternice din Occident, asa cum sint Hummer sau BMW. Stefano Vlahovic, presedintele Produkti Pitania, cel mai mare producator de hrana inghetata din Rusia, admite ca si-a inceput activitatea in Kaliningrad, atras de Zona Economica Speciala. "Nu are nici un sens pentru noi sa ne mutam in alta parte, in Rusia.

De fapt, avem atitea avantaje aici, incit intentionam sa mai deschidem o fabrica in regiune", a declarat Vlahovic pentru BBC. Cresterea economica a adus cu sine si o expansiune a pietei imobiliare. In Kaliningrad se construiesc in prezent mai multe blocuri de locuinte si cladiri destinate birourilor decit in Moscova. Exista chiar mai multe masini pe cap de locuitor decit in capitala Rusiei. Nu exista someri Rata somajului in regiune este 0%, fapt nemaiintilnit in nici o alta zona din Europa. Datorita acestui fapt, autoritatile locale lucreaza la un plan de atragere a imigrantilor. In prezent, in regiune traiesc aproximativ 950.000 de persoane, dar autoritatile spera sa atraga cel putin 300.000 de imigranti in urmatorii cinci ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.