Seful fortelor armate din Marea Britanie a declarat ca prezenta trupelor britanice in Irak amplifica problemele de securitate ale acestei tari. Intr-un interviu acoordat ziarului ‘’The Daily Mail’’, generalul Richard Dannatt a afirmat ca militarii britanici ar trebui sa se retraga din Irak in viitorul apropiat. Generalul a opinat ca toleranta aratata initial de populatia din sudul Irakului s-a transformat in intoleranta fata de armata britanica. Corespondentul BBC in probleme de aparare transmite ca asemenea comentarii au un caracter extraordinar, vin din partea militarului cu cea mai inalta functie in stat si contrazic pozitia Guvernului.

Primele reactii

In replica, Ministerul Apararii a declarat ca Marea Britanie are o strategie clara in Irak, menita sa sprijine un Guvern democratic ales. Casa Alba a refuzat, pentru moment, orice comentarii. ‘’Militarii britanici au fost aruncati intr-o batalie mortala, pe care putini o pot intelege" a declarat Sir Richard.
Generalul Patrick Cordingley, fost comandant al Brigazii "Sobolanii Desertului" in timpul razboiului din Golf din 1991, a declarat ca pozitia lui Sir Dannatt ar putea fi salutata de fortele armate: "Sunt bineinteles surprins ca ea e formulata de comandantul armatei britanice. Marturisesc ca sunt de acord cu ce-a spus", a spus generalul Cordingley.

"Vine un moment - a adaugat el - cand a ne tine trupele acolo, chiar in efective reduse, nu va ajuta la nimic. Si, de asemenea, e un moment cand cred ca, daca am trimite mai multe trupe in Afganistan, am putea schimba situatia in bine acolo. Aceste lucruri trebuie puse in ba-lanta, si poate ca la ele se refera ge-neralul."

Richard Dannatt a venit cu precizari

Intrebat de postul britanic de radio BBC 4 ce a vrut sa spuna prin faptul ca militarii britanici ar trebui sa se retraga din Irak, Richard Dannatt a declarat: "Vreau sa spun ca, atunci cand misiunea pentru care am mers acolo va fi efectiv incheiata, ar trebui sa plecam. Dat fiind faptul ca ne aflam in Irak de trei ani si jumatate, un timp relativ lung, suntem supusi unei presiuni, la fel ca si partenerii nostri de coalitie si cred ca atunci cand misiunea va fi incheiata, ar trebui sa plecam." "Si", a adaugat generalul, "sper ca acest lucru se va petrece in curand."

"Nu vrem sa fim acolo inca doi, trei, patru, cinci ani. Trebuie sa avem in vedere o perioada de timp rezonabila."Acest comentariu este usor scos din context si ii atribuiti un sens putin cam restrans in raport cu ceea ce am vrut sa spun. Este un fapt de necontestat ca, in anumite parti ale Irakului, faptul ca suntem acolo ii determina pe oameni sa ne atace."Generalul a adaugat insa ca acest fenomen nu se petrece pe cuprinsul intregii tari, dand ca exemplu reusita operatiunii Salamanca din Basra. "In acest caz, prezenta noastra e de ajutor" a precizat generalul britanic.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.