Premiul Nobel pentru pace pe 2006 a fost atribuit vineri bancii Grameen Bank din Bangladesh si fondatorului acesteia, Muhammad Yunus, pentru contributia adusa la incercarea de a eradica saracia.

"Yunus si Grameen Bank au aratat ca fie si cei mai saraci dintre saraci pot munci pentru propria prosperitate", a declarat comitetul de la Oslo, format din cinci membri, care desemneaza castigatorul anual al premiului Nobel pentru pace. "Pacea durabila nu poate fi atinsa daca grupuri largi ale populatiei nu gasesc modalitati de a iesi din saracie", a argumentat comitetul, precizand ca scopul lui Yunus este de a pune capat saraciei mondiale, informeaza NewsIn.

Bancherul si banca pe care o conduce sunt castigatori-surpriza ai premiului de 10 milioane de coroane suedeze (1,36 milioane de dolari). Ei au fost alesi dintre 191 de candidati. Premiul va fi inmanat la Oslo, la 10 decembrie. "Este fantastic, incredibil. Multumesc!", a declarat Yunus la televiziunea norvegiana NRK dupa anuntarea castigatorului.

Grameen Bank acorda imprumuturi mici fermierilor, pescarilor, mestesugarilor si altor categorii sarace ale populatiei fara sa le ceara garantii. Scopul Natiunilor Unite este de a injumatati pana in 2015 proportia din randul populatiei mondiale a oamenilor care traiesc in conditii de saracie extrema.

Yunus, bancherul saracilor din Bangladesh

Yunus, economist in varsta de 66 de ani, este fondatorul si presedintele Grameen Bank, banca pentru saraci datorita careia milioane de oameni exclusi din sistemul bancar traditional au reusit sa desfasoare o activitate independenta si sa scape astfel de mizerie."Suntem de parere ca saracia nu trebuie sa aiba nicio legatura cu o societate umana civilizata. Locul ei este intr-un muzeu", a spus el.

Profesor in Statele Unite in anii 1960, Yunus a revenit in Bangladesh in 1974, chiar in perioada in care tara era marcata de foamete. El a fondat o mica banca - Grameen Bank - in 1976, pentru a oferi acces la credite celor mai sarace persoane, mai ales fermierilor fara pamant. Yunus a constatat ca imprumutand sume modice mestesugarilor reusea sa elibereze persoanele respective de povara camatarilor. Mai mult, toti reuseau sa inapoieze imprumutul pentru ca puteau munci. Acum, Grameen Bank are 6,61 milioane de clienti - dintre care 96 la suta femei - in Bangladesh iar rata de rambursare este mai mare decat in cazul creditelor clasice.

Yunus a inceput cu un capital personal de 27 de dolari. Acum are in total 5,7 miliarde de dolari de microcredite. Grameen Bank (Banca satului) doreste sa rupa cercul vicios al exploatarii persoanelor celor mai sarace de catre camatari, potrivit institutiei. Fermieii care au acces la microcredite cumpara echipamente si au o mai mare autonomie, a explicat banca. Unii experti au criticat insa recurgerea la microcredite, considerand ca ii lasa la o parte pe "cei mai saraci dintre saraci".

Politica economica si sociala a lui Yunus a dus la construirea de locuinte si scoli, precum si la implementarea a numeroase servicii de comunicatii necesare dezvoltarii. Conceputul Grameen Bank exista in mai mult de 40 de tari. Solicitat in strainatate, Yunus doreste sa arate comunitatii internationale si institutiilor monetare ca eradicarea saraciei este "o chestiune de determinare".

"Nu banii salveaza, ci increderea, solidaritatea si fraternitatea", a spus el recent. Nascut in 1940 la Chittagong, Yunus este al treilea copil al unei familii cu 14 copii. Bangladesh este una dintre cele mai sarace tari din lume, venitul anual pe cap de locuitor fiind de circa 250 de dolari.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.