"Clima se poate schimba si acest lucru este pe cale sa se intample", au declarat oamenii de stiinta * Ei au constatat ca in zona au loc modificari rapide de temperatura si salinitate

Cercetatorii au declarat, ieri, ca au descoperit schimbari rapide de temperatura si salinitate in apele oceanice adanci din zona Antarcticii, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra climei mondiale, transmite Mediafax.

Steve Rintoul a condus o echipa internationala de cercetatori care au prelevat esantioane de apa de pe o intindere de trei mii de kilometri, in timpul unei expeditii de opt saptamani la bordul navei australiene de cercetare Aurora Australis. Cercetatorii au descoperit ca apele profunde din zona sunt mai reci si mai sarate decat in urma cu zece ani. Amploarea si rapiditatea acestor transformari au surprins oamenii de stiinta, care cred ca fenomenul ar putea indica o incetinire a circulatiei curentilor.

"Circulatia oceanica are o influenta puternica asupra climei, este deci important sa intelegem ce se intampla si de ce se intampla atat de repede", a mai declarat Steve Rintoul, dupa sosirea echipei la Hobart, in Tasmania. "Clima se poate schimba si acest lucru este pe cale sa se intample", iar modificarile observate sunt un indiciu in acest sens, a spus Rintoul. "Trebuie sa stabilim in continuare daca schimbarile sunt cauzate de activitatea omului si, daca lucrurile stau astfel, sa aflam cat de repede se va modifica clima si care vor fi consecintele", a mai declarat el.

Descoperirile expeditiei lui Rintoul intervin la o zi dupa intrarea in vigoare a Protocolului de la Kyoto, care vizeaza limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, considerate responsabile pentru incalzirea globala.

Tot ieri s-au facut publice rezultatele unui studiu al Universitatii din Massachusetts care releva faptul ca gheturile din nordul muntelui Kilimanjaro se topesc rapid. Cercetatorii au explicat ca in ultimul secol, din cauza incalzirii globale, Kilimanjaro a pierdut peste 80% din zonele inghetate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.