Comisia independenta care monitorizeaza incetarea focului in Irlanda de Nord a concluzionat ca Armata Republicana Irlandeza si-a incetat complet campania de violente. Comisia afirma ca organizatia nu mai recruteaza membri si nici nu mai fabrica arme, iar liderii sai i-au condamnat pe membrii IRA care in ca se dedau la acte criminale. Premierul britanic Tony Blair a declarat ca desi e de inteles scepticismul unora in privinta acestei concluzii, el insusi e convins ca a incetat campania dusa de Armata Republicana Irlandeza. "Avand in vedere trecutul nu foarte indepartat, inteleg de ce unii sunt sceptici dar aceasta concluzie se bazeaza pe analiza facuta obiectiv de comisia de monitorizare. Exista acum un consens in randul principalilor jucatori de pe scena politica din Irlanda de Nord ca schimbarea nu se va produce prin violente iar IRA a facut ce i s-a cerut", a declarat premierul britanic.

Diviziuni inca prezente

Conflictul de 30 de ani dintre republicanii irlandezi catolici si protestantii pro-britanici, care a dus la moartea a peste 3500 de persoane, a incetat in mare parte in 1998 dar de arunci Armata Republicana Irlandeza a continuat sa comita violente. Anul trecut IRA a anuntat ca inceteaza campania armata si s-a distantat de membrii care comit inca acte violente. Saptamana viitoare sunt programate discutii privind impartirea puterii intre catolicii si protestantii din Irlanda de Nord. Un tanar din Belfast, Ivan Cross, a declarat ca desi s-au inregistrat schimbari pozitive, comunitatile sunt inca divizate.

"La Belfast, cel putin, numai tinerii au ocazia sa se amestece unii cu alti in centrul orasului, care e neutru dar jumatate din oras, nordul si vestul Belfastului, sunt inca divizate pe criterii religioase".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.