Salariile directorilor de mari companii din Marea Britanie au crescut anul trecut cu 28%, adica cu mai mult de 7 ori decat rata de crestere a salariului mediu si de 11 ori cat rata curenta a inflatiei.

Aceasta este principala concluzie a studiului despre salariile directorilor executivi pe care The Guardian il realizeaza anual, impreuna cu firma de consultanta Reward Technology Forum. Rata de crestere a salariilor executivilor este cu 12% mai mare decat in anul precedent, cand fusese evaluata la 16%.
Cel mai bine platit director din Marea Britanie este Mick Davis, de la grupul de minerit anglo-elvetian Xstrata, al carui salariu anual a ajuns in 2005 la 15 milioane de lire sterline.

De altfel, din topul celor mai bine platiti directori din Marea Britanie fac parte mai multi reprezentanti ai unor companii de minerit, care au avut de castigat de pe urma exploziei din ultima vreme a preturilor la metale pe pietele mondiale.

Studiul mai arata ca opt directori au salarii de baza (inainte de aplicarea sporurilor sau bonusurilor) de peste 1 milion de lire sterline anual, printre acestia numarandu-se directorul Tesco, Terry Leahy, Lord Browne de la British Petroleum si Charles Allen de la ITV. Daca se iau in considerare si bonusurile adaugate salariilor, atunci numarul directorilor recompensati cu mai mult de un milion ajunge la aproximativ 200.

In medie, directorii executivi castiga aproximativ 2,4 milioane de lire sterline pe an, in vreme ce directorii financiari sunt platiti cu in jur de 1,1 milioane anual.
Salarii extravagante au insa mai ales presedintii consiliilor de administratie, care indeplinesc functia de directori executivi numai cateva zile pe saptamana. Lucrand in medie doua zile pe saptamana, acestia castiga aproximativ 270.000 de lire sterline, fara a include cheltuielile personale. Dar exista si presedinti ale caror salarii depasesc cu mult media.

Astfel, John Sunderland, de la Cadbury-Schweppes, a castigat anul trecut 3,5 milioane de lire sterline, realizand un venit de 2 milioane de dolari numai din recompensa sub forma pachetelor de actiuni.
Cea mai bine platita femeie din topul Guardian este Marjorie Scardino, directorul executiv de la Grupul Pearson, care detine Financial Times si Penguin Books. Anul trecut, Scardino a castigat 1,8 milioane de lire sterline, suma care include un bonus record de un milion de lire. Doar alte doua femei au mai fost recompensate cu peste un milion, si anume Linda Cook, de la Shell, si Rona Fairhead, tot de la Grupul Pearson.
Daca se calculeaza sumele totale castigate de consiliile de administratie ale firmelor, pe locul intai al celor mai bine platite conduceri de corporatii se afla Xstrata, unde cei 12 directori au castigat un total de 21 de milioane de lire sterline anul trecut. Studiul mai arata si care vor fi cei mai bine platiti pensionari din Marea Britanie.

Pe locul intai din acest top se regaseste din nou Lord Browne, de la British Petroleum, care isi va alina batranetile cu o pensie de 991.000 de lire sterline pe an, dupa ce va inceta in 2008 sa fie salariat activ la BP. In fine, daca se studiaza salariile per ansamblu in companii, cei mai generosi angajatori sunt in general firmele de servicii financiare din Londra.
Cei mai bine platiti din Marea Britanie sunt angajatii de la firma de investitii de risc 3i, unde salariul mediu anual este de 174.625 lire sterline si a crescut anul trecut cu 60% fata de anul precedent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.