Premierul irakian Nouri al Maliki a declansat in mod oficial procesul prin care guvernul sau preia controlul fortelor armate ale tarii. La ceremonia de la Bagdad au luat parte generali americani si irakieni.
Se asteapta ca tranzitia sa dureze circa jumatate de an.

Washington-ul a descris transferul de responsabilitate drept un pas gigantic pe calea transformarii Irakului si o etapa obligatorie inainte de retragerea celor 150 de mii de soldati americani.
De cand trupele Statelor Unite au inlaturat regimul lui Saddam Hussein, in 2003, liderii lor au recrutat si au antrenat continuu noua armata a Irakului.

Insa capacitatea acesteia este departe de cea necesara pentru combaterea cu succes a insurgentei. Trupele irakiene raman dependente din punct de vedere logistic de forta de coalitie.
20 de soldati din divizia care tocmai a intrat sub comanda directa a guvernului irakian si-au pierdut viata luna trecuta, intr-o ciocnire cu militantii clericului radical Moqtada al Sadr. Incidentul a pus sub semnul intrebarii capacitatea trupelor irakiene de a face fata gherilelor.

Oficialii militari americani estimeaza ca in circa un an sau un an si jumatate trupele irakiene se vor putea descurca singure, cu un ajutor minimal din partea celor straine. Analistii se tem insa ca eficienta lor ar putea fi subminata de neincrederea din zonele sunite, tinand cont ca armata irakiana este dominata covarsitor de siiti.

Soldatii unei divizii din Basra au refuzat recent sa fie deplasati la Bagdad, intr-o zona foarte sensibila, in cursul unui incident calificat de unii observatori drept o rebeliune. Intre timp, insurgentii au continuat seria atacurilor cu bomba la Bagdad, oferind un semnal ca rezistenta ramane extrem de activa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.