Comisarul european pentru sanatate a anuntat ca va incepe o serie de dezbateri pentru crearea a ceea ce domnia sa a numit "piata comuna a sanatatii".
Pacientii din Uniunea Europeana ar trebui sa aiba dreptul sa calatoreasca in oricare dintre celelalte state membre pentru a primi ingrijiri medicale. Iata propunerea lui Markos Kyprianou, comisar european pentru sanatate.

In momentul de fata, dintre pacientii operatiilor chirurgicale efectuate de catre medicii din tarile Uniunii Europene doar 1 la suta sunt cetateni ai alotr state mebre.

Cu toate acestea, asa numitul turism pentru sanatate este in crestere, pentru ca in ultimii ani din ce in ce mai multi cetateni europeni au inceput sa mearga in alte tari pentru diferite tratamente.

Domnul Kyprianou, care a anuntat lansarea dezbaterii publice pe aceasta tema, a mai spus ca sunt inca numeroase semne de intrebare ramase, cel putin pana acum, fara raspuns.

Iata cateva exemple: cine va suporta cheltuielile, cine va plati pentru tratamentul post-operator si, nu in ultimul rand, cine va trebui sa plateasca daune in caz de malpractica?

Domnul Kyprianou a propus ca sumele care depasesc cheltuielile tratamentului in tara de origine a pacientului, sa fie suportate de catre pacient.
Dar dezbaterea pentru crearea Pietei Comune Europene a Sanatatii abia a inceput.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.