Presedintele american George Bush a admis existenta inchisorilor secrete ale CIA, unde sunt inchisi si interogati suspecti de terorism. El a spus ca la aceste facilitati sunt retinute persoane vinovate pentru atacuri teroriste grave, cum ar fi cele de la 11 Septembrie, sau cele impotriva ambasadelor americane din Kenia si Tanzania.

Intr-un discurs in fata familiilor victimelor de la 11 Septembrie, George Bush a insistat ca indivizii respectivi trebuiau retinuti in secret, pentru a fi interogati si pusi sub acuzare.

E pentru prima data cand administratia de la Casa Alba admite existenta inchisorilor secrete. Uniunea Europeana a criticat Statele Unite pentru tratamentul aplicat suspectilor de terorism si a cerut CIA sa inceteze sa ii transfere pe acestia la bordul unor zboruri secrete.

Liderul american a mentionat ca printre cei retinuti de CIA se afla Khalid Sheik Mohammed, suspectat ca ar fi a treia persoana in ierarhia al Qaida sau Ramzi Binalshibh, un presupus participant la complotul care a precedat atacurile de la 11 Septembrie.
George Bush a admis ca cei retinuti au fost interogati in mod dur, precizand insa ca nu a fost vorba de tortura.

El a adaugat ca nu programul CIA a fost revizuit continuu de avocatii Casei Albe, pentru a se asigura mentinerea sa in legalitate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.