Kofi Annan a afectuat in acest weekend o vizita de 48 de ore in Iran. Deplasarea secretarului general ONU survine pe fundalul presiunilor exercitate de Statele Unite pentru impunerea rapida a unor sanctiuni impotriva Iranului, dupa refuzul acestui stat de a suspenda activitatile de imbogatire si de tratare a uraniului inainte de 31 august. In plus, Iranul este acuzat de Israel ca furnizeaza arme gruparii Hezbollah.

Daca simbata, Annan s-a intilnit numai cu ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, si cu negociatorul-sef in dosarul nuclear, Ali Larijani, ieri, el a discutat direct cu presedintele iranian. Cum Kofi Annan a spus in mai multe rinduri ca rabdarea e mai eficienta decit sanctiunile in cazul Iranului, intilnirea a decurs bine, dar Mahmoud Ahmadinejad nu a fost dispus sa cedeze. Ba dimpotriva. Iranul a avertizat inca o data marile puteri ca va mari pretul titeiului si isi va revizui politica de cooperare cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica, in cazul in care i se vor impune sanctiuni. Cum cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie) si Germania se vor intilni abia joi, la Berlin, pentru a discuta asupra refuzului Iranului de a renunta la activitatile nucleare, Kofi Annan, sprijit de UE, a decis sa dea o noua sansa Teheranului. Javier Solana a anuntat si el ca Uniunea Europeana va acorda Iranului un nou termen, precizind ca acesta va fi "scurt", dar fara data limita. Si cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat ca "usa negocierilor ramine deschisa".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.