Guvernul american are nevoie de un mai mare acces la informatiile privind pasagerii care calatoresc cu avionul pentru a-i putea identifica astfel pe potentialii pirati ai aerului, a afirmat ministrul american al securitatii interne, Michael Chertoff, intr-un articol publicat in editia de ieri a “Washington Post”, relateaza AP si Reuters.

Potrivit inaltului oficial ame-rican, in pofida cooperarii stranse cu partenerii europeni in lupta impotriva terorismului, SUA sunt "incatusate" in capacitatea lor de a folosi toate resursele accesibile pentru a identifica si opri eventualele amenintari teroriste.

Ministrul american a afirmat ca doreste ca oficialii pe probleme de lupta impotriva terorismului sa aiba acces la informatii mai detaliate obtinute in mod obisnuit de companiile aeriene si de agentiile de voiaj cand calatorii isi fac rezervare. "Dupa 11 septembrie, am folosit carti de credit si inregistrari telefonice pentru a-i identifica pe cei care au avut legatura cu piratii aerului. Insa nu ar fi mai bine sa aflam de existenta unor astfel de legaturi inainte ca un terorist sa se imbarce intr-un avion ’, a spus Michael Chertoff.

Oficiali din cadrul Ministerului Securitatii Interne verifica deja listele cu pasageri, insa Michael Chertoff sustine ca mai multe informatii, precum itinerariile de calatorie si detalii legate de plata, ar putea ajuta la identificarea teroristilor inainte ca acestia sa urce la bordul avioanelor. Curtea Europeana de Justitie a anulat in luna mai un acord cu Washingtonul care permitea companiilor aeriene sa ofere autoritatilor americane nume, adrese, detalii privind plata si numere de telefon, noteaza sursa citata.

Rumsfeld cere americanilor rabdare in ceea ce priveste Irakul

Ministrul american al Apararii Donald Rumsfeld le-a cerut luni americanilor sa fie rabdatori in ceea ce priveste Irakul, apel lansat pe fondul campaniei pentru alegerile legislative de la inceputul lunii noiembrie din Statele Unite ale Americii (SUA). "Astazi, noi nu le putem spune celor 50 de milioane de afgani si irakieni ca din cauza dificultatilor - si este intr-adevar dificil - ii vom abandona in mainile teroristilor, a asasinilor si a fascistilor din secolul 21 care incearca sa ne atace in afara si pe teritoriul tarii", a declarat Donald Rumsfeld, intr-un discurs rostit in fata unei asociatii de veterani americani - Veterans of Foreign Wars (VFW), la Reno (Nevada).

"Istoria a aratat in mai multe randuri ca atunci cand americanii sunt rabdatori si perseverenti - indiferent care sunt dificultatile - castigam. Iar rezultatele perseverentei noastre este o lume mai sigura’, a dat asigurari ministrul american al apararii. Misiunea soldatilor americani in Irak este din ce in ce mai putin populara in randul opinie publice din SUA si constituie una dintre principalele teme ale campaniei pentru alegerile legislative din noiembrie, care se anunta dificila pentru Partidul Republican al presedintelui George W. Bush, noteaza AFP. Circa 136.000 de soldati americani sunt in prezent desfasurati in Irak si peste 20.000 in Afganistan.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.