Ministrul italian de Externe, Massimo D’Alema, a declarat intr-un interviu acordat revistei ‘’Time’’ ca “Hezbollah constituie o parte importanta a societatii libaneze, iar forta ONU de mentinere a pacii nu are intentia de a distruge aceasta grupare siita”.

Este de asteptat ca afirmatia sa provoace nemultumire in Israel. Una dintre clauzele rezolutiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a dus la incetarea focului in Liban, prevede dezarmarea militiilor siite si preluarea controlului asupra regiunii unde opereaza acestea de catre fortele internationale si cele libaneze.

Massimo D’Alema considera ca este necesar ca Hezbollah sa se transforme intr-o organizatie politica legitima si a avertizat, insa, gruparea siita ca, daca va relua ostilitatile, va avea de infruntat fortele ONU de mentinere a pacii. Statele Unite si Israelul considera ca Hezbollah este o organizatie terorista. Fragilul armistitiu intre Israel si Hezbollah a intrat in vigoare la 14 august, dupa 34 de lupte care au facut peste 1.300 de morti, majoritatea civili libanezi. Italia a acceptat sa contribuie la forta internationala de pace din Liban cu un contingent de aproape 3.000 de militari, dintre care primii vor ajunge in regiune marti. D’Alema a adaugat ca spera ca cei 15.000 de soldati ONU sa garanteze securitatea Israelului. El a criticat, insa, strategia utilizata de statul evreu in Liban. Seful diplomatiei italiene se teme ca Israelul ar putea fi vazut in lumea araba ca un avanpost al Occidentului, si exista riscul ca acest conflict sa fie considerat drept un razboi al civilizatiilor.

Solda italienilor din Liban, prea mare?

In Italia au inceput dezbaterile pe tema soldei pe care o primesc militarii ce vor fi trimisi in Liban. Dilema este daca noul contingent sa primeasca aceeasi solda pe care o au Castile albastre deja aflate in Liban, sau sa ia ceva mai putini bani, la fel ca militarii din Afganistan si Irak. Castile albastre din Liban primesc o indemnizatie speciala de 10.000 de euro pe luna. Militarii trimisi la Kabul, in Afganistan si cei de la Nassyria, in Irak, incaseaza aproximativ 4.500 de euro. Surse neoficiale din Statul Major al Armatei italiene declara ca este dificil sa se acorde tuturor solda FINUL. Foarte probabil, se vor aplica indemnizatiile celorlalte misiuni din strainatate.
Autoritatile de la Roma s-au angajat sa trimita in Liban 2.000 de militari, pentru care statul italian trebuie sa puna de-o parte 240 de milioane de euro anual. Avantajele deosebite de care beneficiaza cei trimisi in misiuni ONU au fost intotdeauna invidiate de militarii care in ultimii cinci ani au fost desfasurati in misiuni precum cele din Balcani, Afganistan si Irak.

Israel si Hezbollah - posibil acord asupra prizonierilor

Israelul a ajuns la o intelegere cu gruparea Hezbollah in privinta unui schimb reciproc de prizonieri. Cel putin asa sustine publicatia guvernamentala egipteana "Al-Ahram". Acordul ar putea fi pus in practica in urmatoarele doua sau trei saptamani, gratie unei medieri germane, relateaza ziarul egiptean in editia de ieri. Potrivit sursei, echipa de negociatori incearca sa stabileasca modalitatile de efectuare a schimbului. Publicatia adauga ca predarea prizonierilor ar putea avea loc simultan sau in doua etape. Hezbollah ar urma sa ii predea Israelului pe cei doi militari rapiti in data de 12 iulie la granita dintre Liban si Israel, dupa ce va primi garantii solide din partea mediatorului german privind eliberarea, dupa doua sau trei zile, a prizonierilor libanezi.

Franta a trimis in Liban primul regiment de genisti

Primii 120 de militari din Regimentul 2 strain de genisti (REG/), cu baza la Saint-Christol (sudul Frantei) au plecat ieri, in jurul orei 05,15 (03,15 GMT) cu destinatia Liban, unde urmeaza sa monteze poduri provizorii, informeaza France Presse. REG nu face parte din fortele franceze integrate in forta internationala FINUL ci intervine in cadrul unui acord bilateral de cooperare pentru reconstructia Libanului, incheiat intre Liban si Franta. ‘’Toata logistica aeriana, fie ca este vroba de cea din Liban sau dintre Franta si Liban, este asigurata de avioane de transport ale Fortelor Aeriene franceze.

Elicopterele si avioanele sale de transport Transall au jucat un rol important in legaturile dintre Cipru si Liban in momentul conflictului’’, a precizat Stratul Major francez al armatelor. AFP precizeaza ca 15 poduri demontabile au plecat joi si vineri din portul Toulon (sud) pe o nava civila. Foarte folosite in perioada celui de-al doilea razboi mondial, aceste poduri metalice, care au intre 30-40 de metri lungime si cantaresc 30 de tone fiecare, pot fi montate manual (cu ajutorul unor echipe de 10-15 persoane) in decurs de o saptamana, putand suporta convoaie de 35 de tone. Parisul a trimis in Liban cinci militari genisti specializati mai ales in infrastructuri rutiere, pentru a evalua nevoile legate de traversarea cursurilor de apa, ale caror poduri au fost distruse de bombardamentele israeliene. France Presse mai precizeaza ca un alt avion care transporta un personal suplimentar de 80 de oameni urma sa plece in cursul diminetii.

Doi jurnalisti au fost raniti intr-un atac israelian

Peste 180 de palestinieni au fost ucisi de la 28 iunie, data la care armata israeliana a lansat ofensiva in teritorii pentru a-l elibera pe caporalul Gilad Shalit, rapit de gruparile militante. Un activist al miscarii militante palestiniene Hamas a fost ucis, sambata noapte, de o racheta lansata dintr-un elicopter militar israelian, au anuntat surse medicale. Intr-un atac separat, doi jurnalisti palestinieni au fost grav raniti, in estul orasului. Unul dintre acestia lucra ca operator de imagine pentru un post locale de televiziune, in timp ce al doilea era angajat al agentiei Reuters.

Un purtator de cuvant al armatei israeliene a precizat ca masina in care se deplasau cei doi a fost lovita deoarece prezenta acesteia intr-o zona unde se dadeau lupte a parut suspecta. El a oferit scuze in numele armatei israeliene. Ofiterul citat a declarat ca vehiculul respectiv nu purta insemne specifice celor care ii transporta pe jurnalisti, afirmatie care a fost infirmata Reuters. Cei doi se aflau intr-un cartier situat in partea de est a orasului Gaza, unde se afla fieful gruparilor militante.

Malayezia vrea sa contribuie cu militari la misiunea FINUL

Malayezia a cerut Natiunilor Unite sa autorizeze contributia cu militari proprii la forta interimara a ONU in Liban (FINUL), in ciuda obiectiilor manifestate de Israel fata de tari care, similar Malayeziei, nu recunosc statul evreu, informeaza duminica AFP. ‘’Soldatii nostri isi cunosc meseria, vor fi impartiali si isi vor face munca in conformitate cu mandatul ONU’’, a declarat sambata seara ministrul malayiezian al Afacerilor Externe, Syed Hamid Albar, citat de agentia Bernama. ‘’Antecedentele noastre sunt favorabile, fie ca este vorba de participarea noastra la misiuni precum cele din Somalia, Bosnia, RDCongo sau in Timorul de Est iar contributia noastra pe langa ONU a fost recunoscuta de alte tari’’, a relevat ministrul a carui tara a propus trimiterea a 1.000 de militari in Liban.

France Presse aminteste ca ministrul isarelian de Externe, Tzipi Livni, a apreciat la jumatatea lunii august ca integrarea in misunea ONU a unor tari pe care Israelul le considera ‘’inamice’’ ale sale nu va fi aceptabila, fara a mentiona insa tarile despre care e vorba. Tara cu majoritate musulmana, Malayezia este presedintele in exercitiu al Organizatiei Conferintei Islamice (OCI), cea mai mare organizatie musulmana din lume, care a condamnat virulent ofensiva Israelului in Liban. Malayezia, Indonezia si Bangladesh - trei tari cu o puternica majoritate musulmana - nu au relatii diplomatice cu Israelul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.