NASA a ratacit in propriile arhive casetele originale inregistrate cu ocazia aterizarii pe Luna a lui Neil Armstrong si a echipajului Apollo 11, pe 21 iulie 1969, data la care se realiza prima aterizare pe suprafata Lunii a unui echipaj cu oameni la bord.

Ratacirea casetelor originale a fost anuntata chiar de catre Ed Campion, purtatorul de cuvant al Centrului Goddard, locul in care se stia ca se afla aceste inre-gistrari. Casetele contin celebra declaratie rostita de Neil Armstong, comandantul misiunii Apollo 11, la aterizarea pe Luna: "Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire".

Cu toate ca nu se stie nimic concret, se crede ca inregistrarile s-ar putea afla pe undeva prin Centrul Goddard sau prin Arhivele Nationale pentru Aeronautica si Spatiu. Cautarile au inceput inca de acum un an si jumatate, cand autoritatile Centrului Goddard au semnalat disparitia lor, la putin timp dupa ce angajatii care le aveau in ingrijire au iesit la pensie. In aceste conditii, pentru gasirea acestor inregistrari vor fi consultati si fostii angajati ai centrului.

Aterizarea pe suprafata Lunii a echipajului Apollo 11 a fost vizionata in direct de milioane de telespectatori din intreaga lume, casetele pe care a fost imortalizat momentul fiind realizate in trei locuri diferite: unul in California, la Goldstone si doua in Australia, primul la Honeysuckle Creek iar celalalt la Observatorul din Parkes. Ele au fost trimise apoi Centrului pentru Aeronautica si Spatiu din Goddard la cateva zile de la eveniment, iar de aici au fost transferate catre Arhivele Nationale pentru Aeronautica ale Statelor Unite spre sfarsitul anului 1969. Mai tarziu, NASA a cerut recuparea acestor inregistrari, iar de aici firul reconstituirii se pierde, nemaiexistand nici o informatie care ar putea duce la gasirea lor.

"O a doua cautare este deja planuita, avand ca scop gasirea casetelor si aflarea a ceea ce s-a intamplat cu ele in acest rastimp", a declarat Ed Campion pentru France Press. Totusi cautarea va implica un efort suplimentar datorat celor peste 30 de ani care au trecut de la realizarea inregistrarilor, tinand cont si de starea in care s-ar putea afla casetele. De asemenea o alta problema cu care se vor confrunta cei care au inceput cautarile in acest caz este si restabilirea contactului cu vechii angajati ai centrului de la Goddard, de la care se asteapta informatii utile care sa duca la gasirea casetelor, a mai adaugat Ed Campion.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.