Ministrul comertului din Marea Britanie, Alistair Darling, a declarat ca Londra nu va aplica politica "usilor deschise" cand Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana.

Presa britanica se concentreaza de mai multe saptamani pe chestiunea imigrantilor care vor veni din Romania si Bulgaria de la anul

Ministrul comertului din Marea Britanie, Alistair Darling, a declarat ca Londra nu va aplica politica "usilor deschise" cand Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana.

El a spus ca Marea Britanie va trata fenomenul imigratiei in mod corespunzator.

Ministrul britanic a raspuns astfel cererilor Partidul Conservator de opozitie, care a solicitat guvernului sa ia masuri pentru limitarea numarului de imigranti romani si bulgari care vor veni in tara dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana anul viitor.

Cererea a fost facuta de un membru al cabinetului "din umbra" al Partidului Conservator, de opozitie, ministrul imigratiei, Damian Green.

El a declarat ca guvernul ar trebui sa "invete o lectie" din faptul ca a subestimat enorm impactul pe care l-a avut sosirea a mii de polonezi in Marea Britanie, dupa aderarea Poloniei la Uniunea Europeana in 2004.

Damian Green a declarat ca guvernul de la Londra ar trebui sa impuna masuri restrictive similare celor pe care alte state europene le-au impus cand Polonia si alte state din estul Europei au aderat la UE.

"Controland numarul imigrantilor, putem face viata mult mai buna pentru toata lumea", a spus el.

"Nu numai ca ne vom asigura ca serviciile publice si infrastructura locativa pot face fata (...) Imigratia controlata ajuta si la promovarea unei mai bune coeziuni intre populatia existenta si cei care vin in tara", a adaugat reprezentantul Partidului Conservator din Marea Britanie.

Cererile de limitare a imigratiei se inmultesc

Aceasta este prima initiativa majora pe tema imigratiei a Partidului Conservator din opozitie de cand la conducerea formatiunii a fost ales David Cameron, al carui mandat e sa schimbe imaginea dura a partidului.

Corespondentul BBC pe chestiuni politice Laura Kuenssberg subliniaza ca imigratia a fost in trecut unul dintre subiectele cele mai importante ale strategiei Partidului Conservator dar, dupa pierderea a trei alegeri generale, formatiunea a evitat sa mai puna accent pe acest subiect.

Numarul polonezilor care au venit in Marea Britanie a fost mai mare decat se estimase

Dar in prezent dezbaterea privind imigratia a luat din nou amploare.

Presa a tratat pe larg subiectul si mai multi politicieni si-au epxrimat clar opiniile pe aceasta tema iar conservatorii au decis sa se implice din nou in dezbatere, comenteaza corespondentul BBC.

Un sondaj realizat de ziarul Sunday Times releva ca 77% din populatia britanica ar dori ca guvernul sa limiteze numarul imigrantilor carora li se permite sa intre anual in Marea Britanie.

Saptamana trecuta, mai multe confederatii patronale britanice au cerut ca Londra sa nu deschida deocamdata piata muncii pentru muncitorii de viitoarele state membre ale Uniunii Europene.

Patronii, care in trecut erau mari sprijinitori ai imigratiei din Estul Europei, spun acum ca e nevoie sa fie absorbit mai intai marele val de migratie rezultat din prima extindere a Uniunii Europene.

Romani recrutati pentru constructia satului olimpic

Pe acest fond, ziarul Daily Mail scrie ca mii de muncitori romani se afla deja pe listele de recrutare pentru lucrarile de constructie a satului olimpic care va gazdui Olimpiada din 2012 de la Londra.

Londra va gazdui Olimpiada din 2012

Agentiile din Bucuresti au formulat deja liste cu muncitori care doresc sa inceapa o viata noua in Marea Britanie dupa aderarea tarii lor la Uniunea Europeana, afirma ziarul britanic.

O companie cu proprietar britanic, cu sediul in Bucuresti, a anuntat ca a contactat autoritatea britanica de gestionare a lucrarilor pentru Olimpiada, oferind intre 10.000 si 20.000 de muncitori. Un consultant de recrutare din Bucuresti, citat de Daily Mail, sustine ca a incheiat deja contracte cu companii britanice pentru a angaja muncitori romani.

Ziarul il citeaza pe directorul unei firme de recrutare, care afirma ca un muncitor calificat in constructii poate obtine 8 lire sterline pe ora, in timp ce un muncitor necalificat poate obtine 6,5 lire tsreline pe ora.

Un muncitor britanic ar obtine circa 15 lire pe ora pentru aceeasi activitate.

Si unul dintre lanturile de hoteluri din Marea Britanie recruteaza personal din Romania, in conditiile in care in industria hoteliera se inregistreaza un deficit de personal de circa 100.000 de angajati.

Contractele pentru muncitorii romani vor depinde insa de deciziile guvernului britanic, care ar putea impune restrictii pentru forta de munca provenita din Bulgaria si Romania.

Dominic Ryan, care a condus o firma de recrutare in Bucuresti timp de un an, afirma ca are in vedere mii de muncitori care doresc sa lucreze pentru satul olimpic.

Initial, compania sa intentiona sa ofere forta de munca pentru infrastructura Olimpiadei de iarna din 2010 din Canada, dar demersul sau a fost blocat de opozitia sindicatelor canadiene.

Dominic Ryan afirma ca a primit reactii "foarte pozitive" din partea autoritatilor britanice si se asteapta ca muncitorii romani care vor lucra pentru satul olimpic sa poata obtine circa 1.000 de lire pe luna.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.