Astronomi din toata lumea se reunesc in capitala Cehiei, Praga, pentru a decide daca Pluto - considerata de multa vreme ca fiind a noua planeta din sistemul solar - este de fapt o planeta.
In procesul de stabiliere, pentru prima data, a unei definitii a cuvantului "planeta" - Uniunea Internationala a Astronomilor ar putea fi nevoita sa schimbe statutul lui Pluto sau sa adauge alte corpuri ceresti la lista planetelor.

Statutul lui Pluto este intens dezbatut de cateva zeci de ani, de cand s-a descoperit ca este mult mai mica decat celelalte opt planete.

Controversa s-a intensificat in urma cu trei ani, cand astronomii din California au descoperit primul dintr-o serie de alte corpuri ceresti care sunt mai mari decat Pluto si orbiteaza in jurul Soarelui.
La reuniunea de la Praga se va intruni comisia pentru nomenclatura cu o serie de specialisti in astronomie si in istoria stiintei pentru a rescrie imaginar harta sistemului nostru solar. Pluto se afla la o distanta de 40 de ori mai mare de Soare decat Pamantul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.