Haos pe aeroporturile britanice dupa dejucarea unei serii de atentate ce urmareau detonarea unor bombe in cursele aeriene spre SUA

"In timpul noptii de miercuri spre joi, politia a intreprins o operatiune antiterorista majora pentru a dejuca ceea ce am considerat a fi o mare amenintare la adresa Marii Britanii si a partenerilor sai", a declarat ministrul britanic de Interne, John Reid. Complotul urmarea sabotarea a zece avioane, in timpul zborului dintre Marea Britanie si SUA.

Experti in probleme de securitate au declarat ca explozibilul urma sa fie preparat la bordul avionului prin amestecarea mai multor lichide. Acestea nu ar fi putut fi detectate cu ajutorul razelor X si ar fi fost introduse la bordul avioanelor ca bagaje de mina. Atentatele urmau sa se produca in mai multe serii, fiecare implicind cite trei deflagratii simultane.

Nascuti in Marea Britanie

"Complotul ar fi cauzat un masacru, la o scara inimaginabila", a declarat comisarul Paul Stephenson de la Politia Metropolitana londoneza. El a adaugat ca au fost arestati 21 de suspecti, in Londra, Birmingham si in High Wycombe. Majoritatea sint tineri de origine asiatica, nascuti in Marea Britanie, si se presupune ca unii ar avea legaturi cu Pakistanul.

Serviciul de Informatii britanic MI5 a ridicat nivelul de alerta terorista la nivelul critic, ceea ce indica iminenta unui atentat terorist.

Teroristii aveau un plan B

"Motivul ridicarii nivelului de alerta este existenta unui complot secundar, legat de cel tocmai dejucat, si pentru care politia nu are inca informatii suficiente", a declarat Daniel Sandford, corespondentul BBC in probleme de securitate.

Amenintare transatlantica

Pentru prima data dupa 11 septembrie 2001, Statele Unite au ridicat alerta terorista la nivelul maxim pentru toate zborurile de pasageri dinspre Regatul Unit. Secretarul Departamentului american al Securitatii Interne, Michael Chertoff a decis trimiterea unor serifi ai aerului in Marea Britanie pentru a ajuta guvernul de la Londra. Autoritatile americane au informat ca atentatele vizau avioane ale companiilor americane Continental, United si American, ultimele doua fiind implicate in atentatele din 11 septembrie 2001. Potrivit AFP, presedintele Bush ar fi declarat ca stia de duminica despre iminenta atentatului.

Fara bagaje de mina

Documente de calatorie, carti de credit, medicamente strict necesare, precum insulina, ochelari, dar fara toc, lentile de contact fara solutie lichida, servetele neimpachetate, lapte pentru sugari, doar daca este gustat, la punctul de control, de catre posesor. Acestea erau singurele obiecte pe care pasagerii au avut voie sa le ia ca bagaje de mina si doar dupa ce au fost puse in pungi transparente. Autoritatile aeroportuare britanice au interzis accesul cu orice fel de lichide la bordul avioanelor si vinzarea alcoolului si parfumurilor in incinta aeroporturilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.