Noul premier al Ucrainei, Viktor Ianukovici, este asteptat saptamana viitoare la Moscova. Cu nerabdare si cu frunti incordate. Desi tematica discutiilor nu a fost anuntata, toata lumea stie ca subiectul prioritar va fi colaborarea energetica. Desi e considerat un politician pro-rus, analistii sustin ca din aceasta "calitate" s-a ales praful in ultimii doi ani. Si ca venirea lui Ianukovici la putere, in Ucraina nu va rezolva problema gazelor naturale.
Ca atare, repetarea crizei din iarna trecuta este ceva inevitabil. Iar deficitul de"aur albastru" se va instala, potrivit presei moscovite, cu mult inainte de instaurarea anotimpului rece. Ucraina are o "gaura" in balanta de gaze naturale de minim 11 miliarde metri cubi destinati consumului intern.

Iar absenta unui acord cu Turkmenistan va determina partea ucraineana sa recurga din nou la asa-numita metoda de "sustragere tehnica" din conducta de tranzit a "aurului albastru" spre consumatorii europeni. Situatia sperie tarile UE si nu numai. Bruxelles s-a oferit sa ajute Kievul, instaland contoare pentru a vedea unde si de unde vin gazele. Mai mult, unele state membre au amenintat ca vor da in judecata atat Ucraina, cat si compania Gazprom, daca necazurile din 2005 se vor repeta anul acesta. Din pacate, nici Kiev, nici UE nu au posibilitatea de a scapa de dependenta de gazele rusesti. Si nici Rusia nu are, pentru moment, posibilitatea de a scapa de dependenta de Ucraina, ca teritoriu de tranzit spre piata europenilor.

Proiectul Nabucco, la care participa cinci state, printre care si Romania, si care isi are punctul de pornire zacamintele de gaze din Iran, va ramane un vis atata timp cat situatia din Orientul Mijlociu nu se va stabiliza. Iar planurile Gazprom pentru noi trasee sunt, unele, in faza de schita, altele de negocieri, altele in lucru. Ca atare, o solutie de compromis intre Kiev si Moscova este imperios necesara. Prin urmare, nu este exclus ca, intr-un final, Ucraina sa bata palma cu partea turkmena, acceptand pretul de 100 de dolari cerut de aceasta. De asemenea, este foarte posibil ca noul guvern de la Kiev sa revina asupra refuzului sau de a participa la un consortiu cu Rusia si Germania privind transportul gazelor naturale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.