O bomba "plantata" de ETA a explodat ieri, la Madrid, anulind zvonurile privind un posibil armistitiu sau chiar o dezmembrare a gruparii separatiste basce.

O masina-capcana a explodat ieri-dimineata, in apropierea unui centru de conventii dintr-o suburbie a Madridului, cu citeva ore inaintea sosirii in zona a Regelui Juan Carlos si a presedintelui mexican Vicente Fox. Atentatul, anuntat in prealabil de gruparea separatista basca ETA, s-a soldat cu 43 de raniti, 5 dintre acestia fiind ofiteri ai politiei madrilene. Bomba, care continea in jur de 20-30 de kilograme de explozibil, potrivit expertilor spanioli, a pulverizat geamurile cladirilor si a deteriorat citeva masini parcate in apropiere.

Cea mai puternica deflagratie produsa in Spania de la atentatele din martie anul trecut si pina acum a coincis cu o operatiune majora a politiei impotriva ETA, incheiata cu arestarea a 14 suspecti. Dupa respingerea de catre parlamentul spaniol a planului de autonomie propus saptamina trecuta de separatistii basci, noul incident vine sa risipeasca orice speranta privind incheierea unui armistitiu intre autoritatile de la Madrid si ETA. Dincolo de numarul mic al victimelor, atacul cu bomba ar putea fi o adevarata lovitura data sanselor Madridului la organizarea Jocurilor Olimpice din 2012. Centrul de conventii avariat de deflagratie fusese vizitat chiar saptamina trecuta de inspectorii olimpici, veniti sa evalueze capacitatea organizatorica a capitalei spaniole.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.