Ianukovici si Iuscenko sunt rivali politici inca din 2004 Cu cateva ore inaintea termenului limita, Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, va anunta intr-o alocutiune televizata cum va rezolva criza politica prin care trece tara de mai bine de 4 luni.

El are de ales intre desemnarea rivalului sau politic, Viktor Ianukovici, in functia de premier sau dizolvarea Parlamentului - Rada Suprema - si convocarea de alegeri repetate.

"Din pacate acordul de unitate nationala nu a fost semnat, cele cinci partide parlamentare nu au putut ajunge la o intelegere cu privire la prioritatile prevazute de Constitutia Ucrainei si necesare dezvoltarii tarii", se spune intr-un comunicat al Presedintiei emis dupa intalnirea lui Viktor Iuscenko cu liderii politici.

In scrutinul din 26 martie, Partidul Regiunilor - pro Rusia, condus de Viktor Ianukovici - s-a clasat pe primul loc, urmat de Blocul Iulia Timosenko, partidul pro-prezidential Ucraina Noastra, Partidul Socialist si Partidul Comunist.

Initial, Ucraina Noastra, Blocul Iulia Timosenko si Partidul Socialist - partidele "Revolutiei portocalii", care l-au purtat spre victorie pe Viktor Iuscenko impotriva lui Viktor Ianukovici in alegerile prezidentiale din 2004 - cazusera de acord in vederea formarii unei coalitii de guvernare.

Impas politic total

Dar neintelegerile cu privire la persoana noului premier, functie pretinsa de Iulia Timosenko, ea insasi premier pentru cateva luni la debutul mandatului lui Viktor Iuscenko, au dus la taraganarea formarii guvernului.

Discutiile la masa rotunda nu au reusit sa rezolve impasul politic

La un moment dat, Partidul Socialist a parasit tabara "portocalie", pro-occidentala, si a trecut in tabara pro-Rusia, alaturi de Partidul Regiunilor si Partidul Comunist, in schimbul alegerii liderului sau, Olexandr Moroz, in functia de presedinte al Radei Supreme.

Noua coalitie l-a desemnat pe Viktor Ianukovici candidat la functia de premier, care devine, potrivit noii Constitutii, principala functie executiva in stat.

Viktor Ianukovici a amenintat ca daca nu este desemnat premier, Partidul Regiunilor va initia in Rada Suprema procedura de suspendare din functie a Presedintelui Iuscenko, acuzat de incalcarea grava a Constitutiei.

In Rada Suprema coalitia condusa de Viktor Ianukovici dispune de 240 de mandate (Partidul Regiunilor 186, Partidul Socialist 33, Partidul Comunist 21), iar partidele "portocalii" detin 210 (Blocul Iulia Timosenko 129, Ucraina Noastra 81), totalul deputatilor fiind de 450.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.