Comisia Europeana a respins vehement cadrul national strategic de referinta al Sofiei pe motiv ca documentul nu stabileste clar prioritatile guvernului Stanisev pentru finantarea pe care Bulgaria o va primi de la Uniunea Europeana intre 2007-2013. Informatia difuzata de europe.bg a fost confirmata de surse din guvernul bulgar.

Recunoastere timida a incapacitatii de absorbtie a fondurilor

CE a cerut Ministerului de Finante de la Sofia, responsabil pentru elaborarea cadrului strategic postaderare, sa rescrie documentul. Nu de mult, guvernantii bulgari isi exprimau ingrijorarea pentru capacitatea tarii de a absorbi fondurile structurale si pe cele de coeziune dupa momentul aderarii. "Primul an dupa integrarea in UE este intotdeauna foarte dificil, in ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor europene, pentru toate statele nou intrate in comunitate", a spus premierul bulgar, Serghei Stanisev, cu mentiunea ca tara sa nu va face exceptie de la regula. La randul lor, expertii europeni estimeaza ca Sofia nu va avea pana in 2007, dar nici in perioada imediat urmatoare capacitatea administrativa de a gestiona banii comunitari.

O luna pentru rescrierea documentului

In timp ce Romania va primi circa 30 de miliarde de euro pentru proiecte, parte din ele pentru infrastructura, Bulgaria primeste aproximativ unsprezece miliarde. Proiectele pentru care cele doua state primesc banii europeni urmeaza sa fie negociate in detaliu, in toamna, cu UE, si trebuie cofinantate de stat cu 15 la suta din bugetul tarii. Sofia a primit de la Bruxelles o luna sa refaca documentul strategic vag. Declaratiile Ministerului bulgar de Finante, la fel de evazive, nu fac decat sa creasca ingrijorarea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.