Ofensiva israeliana a continuat in sudul Libanului - de unde mai multe sute de sateni au fost evacuati dupa doua saptamani in care au fost prinsi in focul incrucisat dintre armata israeliana si militantii Hezbollah. Guvernul libanez crede ca au fost ucisi pana acum in jur de 600 de civili, cifra care include si 150 de persoane despre care nu se stie nimic.

Armata israeliana incearca sa stranga latul in jurul localitatii Bint-Jbeil, un bastion al Hezbollahului libanez, pe care o asediaza de cateva zile cu pretul unor pierderi dureroase. In acelasi timp se dau lupte grele in alte zone din sudul Libanului si pe valea Bekaa, in estul tarii. Pentru a spori presiunea, Guvernul israelian a aprobat mobilizarea unor noi contingente de rezervisti.

Israelienii au cerut populatiei din satele orasului asediat sa-si paraseasca domiciliile in perspectiva unei ofensive hotaratoare. Zece civili si un jandam libanez au fost ucisi in timpul luptelor. Hezbollahul a anuntat la randul sau ca a pierdut doi combatanti, iar de cealalta parte israelienii au avut si ei noua soldati morti si trei raniti. Bilantul total al pierderilor de vieti omenesti este cutremurator: de la declansarea ofensivei israeliene, la 12 iulie, au murit 417 libanezi, dintre care 348 civili. Ministrul israelian al apararii, Amir Peretz, a declarat ca Israelul este decis sa curete regiunea de la granita de nord si ca Hezbollahul nu va mai fi niciodata ceea ce a fost.

"Suntem in plin razboi. Refuzam ca drapelul Hezbollahului sa mai fluture vreodata la frontiera noastra de nord", a afirmat oficialul de la Tel Aviv. Comitetul de securitate al Israelului a decis sa nu amplifice ofensiva terestra in Liban, dar a votat in favoarea continuarii ofensivei impotriva militantilor Hezbollah. Guvernul a aprobat mobilizarea a mii de rezervisti pentru a intari efectivele care participa la campania militara din Liban impotriva gruparii militante islamiste siite, Hezbollah. Joi, aceasta a lansat cel putin 70 de rachete asupra nordului Israelului, ranind in jur de 20 de persoane.

Declaratii contradictorii

Presedintele Autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, este convins ca militarul israelian rapit la 25 iunie de militanti ai miscarii Hamas va fi eliberat in curand. Responsabilii Hamas spun insa ca israelianul nu va fi eliberat. "In privinta soldatului israelian rapit se depun eforturi care ne fac sa credem ca va fi eliberat in curand", a spus Mahmud Abbas dupa o intrevedere avuta la Roma cu premierul italian Romano Prodi. "In orice caz, sper ca militarul este sanatos si ca se va putea intoarce cat mai repede la familia sa.

Dar sper de asemenea ca si cei 10 mii de prizonieri palestinieni vor beneficia de acelasi tratament", a adaugat liderul palestinian. Aripa militara a miscarii Hamas a dezmintit insa aceste afirmatii: "Soarta prizonierului se afla in mainile rezistentei palestiniene si nici un politician, nici macar Mahmoud Abbas, nu poate decide in locul nostru".

Rapirea caporalului Gilad Shalit a constituit motivul declansarii unui nou val de violente in Gaza, unde fortele israeliene desfaoara si in prezent o ampla operatine impotriva militantilor miscarilor radicale palestiniene.

Presedintele egiptean, pesimist in legatura cu situatia din Orientul Mijlociu

Presedintele egiptean Hosni Mubarak s-a declarat pesimist in legatura cu sansele rezolvarii crizei din Orientul Mijlociu, apreciind ca regiunea se afla departe de a ajunge la o solutie in acest sens, conform unui interviu aparut in editia on-line de joi a revistei americane Time."Nu se vede capatul tunelului. Acest lucru declanseaza o enorma frustrare in intreaga regiune si conduce la escalada ai carei martori suntem astazi’, a indicat seful statului egiptean. Acesta a apreciat ca operatiunile militare israeliene in Liban nu rezolva problema pe care Israelul o are cu Hezbollah, ‘’o incetare imediata a focului este prioritatea absoluta’’ a momentului, iar Consiliul de Securitate al ONU trebuie ‘’sa isi asume toate responsabilitatile’’, in aceasta criza.

‘’Stagnarea procesului de pace se afla in centrul’’ crizei din regiune, iar ‘’escalada din Liban si din Fasia Gaza constituie un simptom al instabilitatii cronice din Orientul Mijlociu’’, a continuat Hosni Mubarak. In legatura cu rolul Damascului, presedintele Mubarak a opinat ca ‘’Siria este o importanta tara araba, a carei stabilitate contribuie la securitatea intregii regiuni’’, adaugand ca ‘’a incerca izolarea acestei tari ar fi contraproductiva’’.

De asemenea, pozitia Iranului, ‘’care manifesta de mult timp o opozitie fata de procesul de pace /.../ complica si mai mult o situatie deja dificila, in zona’’, a indicat seful statului egiptean. In acest context, desi replica Israelului la atacurile gruparilor islamiste ‘’este cel putin disproportionata’’, gruparea siita libaneza Hezbollah si miscarea islamista palestiniana Hamas ‘’trebuie sa isi reexamineze politicile si strategiile’’, conform aceleiasi surse. La randul lor, SUA au ‘’facut prea putin si prea tarziu’’, pentru a calma situatia din Orientul Mijlociu, a conchis Hosni Mubarak.

Guvernul libanez a adoptat planul de pace al premierului
Guvernul libanez, care include si reprezentanti ai Hezbollah, a adoptat planul premierului Fouad Siniora, pentru solutionarea conflictului cu Israelul, reactivand acordul de armistitiu din 1949, a anuntat ieri ministrul Informatiei Ghazi Aridi. Cabinetul libanez a hotarat ‘’sa sustina discursul rostit la Roma de premierul’’ Siniora, a indicat ieri demnitarul libanez.

Planul propus de Fouad Siniora cu ocazia conferintei internationale privind Libanul, desfasurata miercuri, la Roma, cere ‘’oprirea imediata a focului si adoptarea unei declaratii de acord’’ care stipuleaza eliberarea reciproca a detinutilor libanezi si israelieni, prin intermediul Comitetului International al Crucii Rosii (CICR), retragerea armatei isreliene in spatele ‘’liniei albastre’’, trasata de ONU intre Liban si Israel, trecerea controversatelor ferme Shebaa, detinute de statul evreu, sub jurisdictia ONU. Documentul mai prevede desfasurarea fortelor legitime libaneze pe intregul teritoriu al tarii, consolidarea fortei internationale a ONU ce opereaza in sudul Libanului, angajamentul Natiunilor Unite privind aplicarea acordului de armistitiu semnat de Liban si Israel in 1949, ajutorarea Libanului de catre comunitatea internationala.

‘’Soc si durere’’

Siria a comentat, in premiera, ca discutiile internationale de la Roma nu au reusit sa puna capat crizei din cauza ca doi jucatori principali - Siria si Iranul - nu au fost invitati. Un membru al guvernului sirian a declarat ca luptele din Liban vor continua pana cand se va aborda radacina conflictului - respectiv ocuparea pamantului arab de catre Israel. Consiliul de Securitate si-a exprimat socul si durerea fata de uciderea celor patru observatori ONU de catre fortele israeliene, dar nu a condamnat omorul in urma obiectiilor ridicate de Statele Unite. Consiliul de Securitate, a mai precizat presedintele in exercitiu, ambasadorul francez Jean-Marc de la Sabliere, "cere guvernului Israelian sa inceapa o ancheta ampla pe marginea acestui incident, tinand seama de orice informatii relevante vor fi furnizate de autoritatile ONU si facand publice rezultatele cat mai curand posibil".

Refugiati in masa

Ministrul libanez al Sanatatii a afirmat ca bombardamentele israeliene au facut pana acum in jur de 600 de victime in randul civililor. Cifra include si persoanele disparute si este mult mai mare decat bilantul furnizat pana acum. Pagubele materiale sunt si ele uriase: cartiere intregi sunt in ruine si sute de mii de refugiati si-au parasit locuintele de teama bombelor.

Dupa doua saptamani de bombardamente aproape zilnice, cartierele din sudul Beirutului sunt distruse aproape cu totul. Doar cativa localnici mai au curajul sa ramana printre ruine. Printre mormanele de moloz pot fi intalniti mai ales luptatori ai miscarii Hezbollah, chiar cei pe care israelienii doreau sa-i goneasca. Situatia este aceeasi in sudul tarii, in zona frontierei cu Libanul, unde atacurile au fost si mai dese. Satenii care au mai ramas la casele lor traiesc sub teroarea permanenta a bombelor.
Cei mai multi si-au parasit gospodariile, cautand adapost in orase.

Dar nu au uitat cosmarul lasat in urma. De la inceputul ostilitatilor, peste 800.000 de libanezi si-au parasit casele. Crucea Rosie Internationala a reusit abia joi sa aduca ajutoare intr-un sat din sudul tarii, unde 30.000 de oameni erau blocati de doua saptamani.

China, Franta si Siria cer sanctionarea Israelului
Guvernul australian a anuntat ca isi va retrage cei 12 observatori ONU aflati in sudul Libanului, dupa incidentul de miercuri, in urma caruia patru observatori au fost ucisi de armata israeliana. Atacul a provocat reactii dure din partea unor membri ai Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. China, Franta si Siria au cerut pedepsirea statului evreu pentru bombardarea postului ONU din sudul Libanului.

Ambasadorul chinez la ONU, Wang Guangya, a propus un proiect de rezolutie prin care atacul sa fie considerat intentionat si a cerut incetarea imediata a focului. Si reprezentantul Frantei in Consiliul de Securitate a cerut condamnarea atacului. Ambasadorul Siriei la Natiunile Unite s-a declarat ingrijorat de neinvitarea Damascului la conferinta de pace de la Roma. Asa cum era de asteptat, reprezentantul american in Consiliul de Securitate al ONU, John Bolton, nu a fost de acord cu rezolutia de incetare a focului, declarand ca uciderea celor patru reprezentanti ai Natiunilor Unite nu trebuie sa se transforme intr-un pretext de stopare a conflictului.

Premierul britanic spera ca un proiect de rezolutie ONU privind Orientul Mijlociu va fi dezbatut in curand
Britanicii spera ca un proiect de rezolutie privind Orientul Mijlociu sa fie prezentat Consiliului de Securitate al ONU ‘’cat mai urgent posibil, in cursul saptamanii viitoare’’, a declarat ieri un purtator de cuvant al premierului Tony Blair.

"Nu suntem singurii protagonisti ai acestei povesti, insa credem ca trebuie sa cooperam pentru a prezenta ONU o rezolutie cat mai urgent posibil, in cursul saptamanii viitoare’’, cu scopul de a solutiona criza din regiune, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului, la bordul avionului care il transporta la Washington pe premierul britanic.

Potrivit sursei, premierul Blair doreste intensificarea initiativelor diplomatice menite sa puna capat violentelor dintre Israel si Hezbollah, declansate de statul evreu la 12 iulie, dupa capturarea a doi soldati israelieni de catre gruparea siita libaneza, pe teritoriul Israelului. Imediat dupa sosirea sa in SUA, Tony Blair va examina cu presedintele american George W. Bush ultimele evolutii din Liban.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.