Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat o sentinta defavorabila Rusiei intr-un caz legat de disparitiile din Cecenia. Mii de ceceni au disparut in timpul invaziei fortelor ruse, iar familiile acestora au deschis procese la Strasbourg in incercarea de a trage la raspundere statul rus si de a obtine compensatii.

Khadizmurat Iandiev a disparut in februarie 2000, la scurt timp dupa ce a fost filmat in prezenta unui general rus, care ordona executarea suspectului.

Cadavrul nu a fost niciodata gasit, dar avocatii mamei lui Iandiev au argumentat ca spusele generalului dovedesc clar ca tanarul cecen, in varsta de 25 de ani, a fost ucis.

Apararea a contestat acest lucru, spunand ca izbucnirea nervoasa a generalului nu era un ordin propriu zis, ci doar manifestarea unor sentimente de moment.

Tribunalul a decis ca Rusia trebuie sa ii acorde mamei lui Iandiev 35.000 de euro compensatie, pentru ca autoritatile nu au investigat in mod judicios acest caz.

Precedent

La Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg exista un numar record de cazuri impotriva Rusiei

Ole Solvang, director al Initiativei pentru Dreptate in Rusia, o organizatie neguvernamentala care se ocupa de disparitiile din Cecenia, explica importanta acestei decizii: "Cred ca impactul va fi legat nu doar de plata compensatiei, si de instituirea unei obligativitati ca guvernul rus sa ia masuri pentru ca astfel de excese sa nu se mai petreaca", spune el.

La insistentele mamei celui disparut, procuratura rusa a deschis o ancheta in acest dosar la 17 luni dupa disparitie, pe care a inchis-o in 2004, din lipsa de probe. Gruparile pentru apararea drepturilor omului sustin insa ca procurorii sunt complici cu militarii si incearca sa acopere o executie sumara.

De altfel, generalul Alexandr Baranov, omul care pe caseta pare sa ordone executia, nu a fost niciodata anchetat. Dimpotriva, a fost promovat, fiind acum la comanda trupelor rusesti din sudul tarii.

Decizia Curtii de la Strasbourg de constituie un precedent periculos pentru Rusia. Se estimeaza ca intre 3 si 5 mii de oameni au disparut de cand fortele ruse au trecut la inabusirea miscarii pentru independenta in Cecenia, in 1999. Circa doua sute de persoane au pe rolul Tribunalului european procese asemanatoare cu cele in care e implicata mama lui Khadizmurat Iandiev.

Record la procese

Rusia a ratificat in 1998 Conventia Europeana a Drepturilor Omului. De atunci, a devenit si tara cu cele mai multe procese deschise impotriva sa.

Anul trecut, au fost initiate circa noua mii de procese impotriva autoritatilor ruse. Numeroase dintre acestea se refera la evenimentele din Caucaz.

Cecenii nu ezita acum sa deschida noi cazuri, in care acuza autoritatile de intimidare si hartuire, spunand ca au devenit victime ale sicanarilor si intimidarilor tocmai pentru ca au indraznit sa se adreseze in trecut Curtii de la Strasbourg.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.