Israelul va mentine o ‘zona de securitate’ in sudul Libanului pana la sosirea unei forte de pace.

Ministrul israelian al apararii, Amir Peretz a declarat ca Israelul nu are alta optiune.

"Trebuie sa construim o fasie de securitate care va fi si adapost pentru trupele noastre".

Amir Peretz a precizat ca zona de securitate din sudul Libanului va fi mentinuta "sub controlul fortelor israeliene daca nu va aparea o forta multinationala".

Ideea unei forte multinationale de pace va fi printre subiectele principale de discutie pe agenda discutiilor internationale la nivel de ministri programate miercuri la Roma.

Violentele au continuat si marti in Liban, cu noi explozii la Beirut si noi atacuri ale organizatiei militante libaneze Hezbollah asupra orasului israelian Haifa.

Aproape 400 de libanezi si 40 de israelieni au fost ucisi in cele doua saptamani care au trecut de la inceperea ofensivei israeliene in Liban.

Condoleezza Rice- un turneu dificil

Pe acest fond, ministrul de externe american, Condoleezza Rice, si-a continuat marti turneul in Orientul Apropiat in incercarea de a detensiona situatia in Liban si in Gaza.

Condoleezza Rice a discutat cu premierul Israelului, Ehud Olmert si cu presedintele palestinian, Mahmoud Abbas.

In Israel nimeni nu se asteapta ca acest conflict din Orientul Apropiat sa se incheie in curand.

Sentimentul preponderent e ca administratia americana e dispusa sa permita Israelului sa continue operatiunile in Liban pentru inca o perioada.

Ministrul american de externe, Condoleezza Rice, a declarat ca Statele Unite cauta un acord pentru incetarea permanenta a focului si o solutie la problemele din Orientul Apropiat.

"Locuitorii acestei regiuni, israelieni, libanezi si palestinieni, traiesc de prea multa vreme in frica, teroare si violenta. O solutie durabila implica intarirea fortelor pacii si democratiei in aceasta regiune. Este vremea pentru un nou Orient Apropiat, este timpul sa le spunem celor care nu vor un Orient Apropiat diferit ca vointa noastra va invinge. Ei nu", a declarat Condoleezza Rice.

Israelul promite sa neutralizeze Hezbollah

Premierul Israelului a spus ca tara sa e constienta de criza umanitara prin care trece poporul libanez si a promis ca va colabora la eforturile de ajutorare a celor afectati.

Ofensiva israeliana a inceput acum aproape doua saptamani, in urma rapirii a doi soldati israelieni de catre gruparea militanta libaneza Hezbollah

In acelasi timp insa, Ehud Olmert a spus ca Israelul e hotarat sa continue atacurile impotriva gruparii militante Hezbollah pana ce pericolul reprezentat de aceasta grupare va fi neutralizat.

"Israelul va continua lupta impotriva Hezbollah, ii vom opri si nu vom ezita sa luam cele mai severe masuri impotriva celor care lanseaza mii de rachete impotriva unor civili nevinovati cu scopul de a-i ucide. Asa ceva nu putem tolera", a avertizat premierul israelian.

Mizele in conflictele din Orientul Mijlociu sunt mari iar Israelul tine neaparat sa separe clar conflictul din Liban de cel din Gaza.

Crearea unui stat palestinian

Dar, ministrul american de externe a avut o intalnire si cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas, punand accent pe vremurile extrem de dificile prin care trec popoarele palestinian, israelian si libanez.

Condoleezza Rice si Mahmoud Abbas au facut declaratii scurte, fara sa accepte intrebari

Presedintele palestinian a cerut Israelului sa puna capat atacurilor asupra libanezilor si palestinienilor, subliniind ca e necesar un acord de incetare imediata a focului.

"Suferintele oamenilor din Liban, din Fasia Gaza si din Cisiordania depasesc puterea de indurare a oricarei fiinte umane si trebuie ca aceste suferinte sa inceteze"- a subliniat Mahmoud Abbas.

Condoleezza Rice a insistat ca o incetare a focului in Liban trebuie sa fie de durata.

Ea a subliniat si ca America nu a pierdut din vedere scopul crearii unui stat palestinian- cuvinte menite sa ii reasigure pe palestinieni dar care, avand in vedere criza actuala, par doar vorbe goale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.