Ofensiva israeliana asupra Libanului a ajuns in a opta zi si se concretizeaza, in continuare, prin raiduri aeriene ale aviatiei asupra teritoriului libanez, dar si prin replici date de membrii gruparii Hezbollah, care lanseaza rachete in zonele din nordul Israelului. In noaptea de luni spre marti, principalele obiective ale aviatiei israeliene au fost doua cazarmi ale armatei libaneze, aflate in suburbiile sudice ale orasului Beirut.

Bombardamentele au provocat moartea a cel putin zece persoane, printre care si civili, si un numar nedeterminat de raniti. Dupa cum au declarat responsabili de la Tel Aviv, pe lista tintelor aviatiei se mai aflau si diverse alte edificii ale cartierului general al gruparii Hezbollah, dar si distrugerea unor baze de lansare a rachetelor ori a unor camioane care transportau armament.
Rezervisti mobilizati

Ieri dimineata, armata israeliana a anuntat ca isi va mobiliza trei batalioane de rezervisti, fiecare compus din 300 de persoane. Este vorba de "militari cu misiuni specifice", cum ar fi piloti de vinatoare sau experti in informatica. Insa deocamdata nu a fost emis un ordin de mobilizare generala.

Cit vor rezista Statele Unite?

Adjunctul comandantului Statului major al armatei israeliene, generalul Moshe Kaplinsky, a estimat ca ofensiva israeliana in Liban va mai dura citeva saptamini. "Nu avem nevoie de luni intregi", a spus inaltul oficial, "luptele in Liban se vor sfirsi in putine saptamini. Dar cind ai de infruntat actiuni teroriste, razboiul trebuie dus cu mare atentie si potrivit unor scheme care cer ceva timp", a mai precizat generalul. Pe de alta parte, prestigiosul cotidian italian "Corriere della sera" sustine ca presiunea militara in zona va atinge noi cote in zilele urmatoare.

Si asta pentru ca guvernul condus de Ehud Olmert este constient de faptul ca Statele Unite, principalul aliat al Israelului, vor fi nevoite sa ia o atitudine hotarita, dupa ce vor infrunta, pe termen lung, presiunile internationale de a interveni si a pune capat operatiunilor militare israeliene in Liban.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.