Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a sosit duminica in Israel pentru a avea o serie de intrevederi cu premierul israelian Ariel Sharon si cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, in contextul in care israelienii si palestinienii au stabilit deja un nou curs al dialogului, dupa patru ani de violente. Demnitarul american urma sa se intalneasca cu Ariel Sharon in cursul dupa-amiezei de duminica, la Ierusalim, iar cu Mahmoud Abbas, luni, in Cisiordania, aceasta fiind prima intrevedere cu un lider palestinian, de la cea avuta de predecesorul ei, Colin Powell, cu Yasser Arafat, in aprilie 2002. Intr-un interviu acordat BBC, dna Rice marturisise ca Statele Unite ale Americii sunt impresionate de noul presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas. "Suntem impresionati de ce a facut si speram sa realizeze mai mult", a afirmat seful diplomatiei americane cu ocazia interviului inregistrat pentru emisiunea duminicala "Breakfast with Frost". "Asa cum a afirmat presedintele George W. Bush in cadrul discursului sau privind Starea Natiunii, suntem dispusi sa ne oferim ajutorul si sa ne implicam in ajutarea diferitelor parti", a adaugat Condoleezza Rice. "Pana in prezent, alegerea lui Mahmoud Abbas s-a dovedit un castig pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu si acest lucru demonstreaza vointa sa de a face schimbari".

SUA nu vor sprijini secesiunea kurzilor

Condoleezza Rice a cautat sa alunge temerile Ankarei fata de o secesiune a kurzilor irakieni, care ar incuraja miscarea similara a kurzilor turci, subliniind ca SUA sustin un Irak unit. "Ne-am angajat ferm in favoarea unui Irak unificat in care toate partidele, toate grupurile etnice, toate grupurile religioase, toate minoritatile vor fi reprezentate in noul guvern", a declarat ea ziaristilor la sosirea in Ankara. "Speram sa asistam la dezvoltarea unor relatii pozitive intre Irak si Turcia", a afirmat ea. "Guvernul turc este ingrijorat de faptul ca zeci de mii de kurzi, alungati din orasul petrolier Kirkuk de politica de arabizare fortata dusa de regimul lui Saddam Hussein, au fost autorizati sa voteze in aceasta localitate saptamana trecuta. Turcia s-a opus categoric ca orasul Kirkuk sa fie pus sub controlul kurzilor pentru ca acestora sa nu le vina ideea de a face din el o capitala si si-a exprimat nelinistea pentru soarta turkmenilor, o minoritate turcofona stabilita la Kirkuk.

Polonia - unul dintre cei mai importanti parteneri transatlantici ai SUA

La Varsovia, sefa diplomatiei americane a multumit Poloniei pentru "contributia extraordinara" la eforturile depuse de coalitia internationala in Irak. Ea a estimat ca retragerea a 800 din cei 2.500 de militari polonezi din Irak nu va diminua in nici un caz contributia Poloniei in aceasta tara. Polonezii au anuntat in urma cu cateva saptamani ca vor retrage o parte din contingentul lor din Irak in luna februarie, dupa alegerile generale care au avut loc pe 30 ianuarie in Irak. "Credem ca a fost trecuta o etapa in Irak", a declarat la randul sau ministrul polonez de externe, Adam Rotfeld, dupa convorbirile cu dna Rice. "Alegerile care au avut loc ii permit intregii lumi sa reflecteze asupra modului de a actiona in privinta Irakului", a adaugat el. Secretarul de Stat american a reiterat importanta Poloniei pentru Statele Unite ale Americii. "Polonia este unul dintre cei mai importanti parteneri transatlantici ai nostri", a afirmat dna Rice.

Statele Unite - ingrijorate fata de situatia democratiei in Rusia

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, i-a reprosat, sambata, omologului sau rus, Serghei Lavrov, ritmul lent al implementarii reformelor democratice in Rusia, insa a dat asigurari ca ca Statele Unite nu intentioneaza sa izoleze aceasta tara, relateaza agentiile internationale de presa. Un inalt oficial al Departamentului de Stat a declarat ca Rice a avut o intrevedere de doua ore si jumatate cu Lavrov, la Ankara, a patra etapa a turneului pe care il intreprinde in Europa si Orientul Mijlociu. Discutiile au vizat pregatirea intalnirii dintre presedintii american, George W. Bush, si rus, Vladimir Putin, care va avea loc la Bratislava, la 24 februarie. Rice l-a informat pe Lavrov cu privire la "ingrijorarea Statelor Unite fata de situatia democratiei in Rusia", a declarat responsabilul. Potrivit acestuia, sefa diplomatiei americane s-a referit la atitudinea Guvernului rus fata de grupul petrolier Iukos, la sporirea restrictiilor privind presa electronica si concentrarea puterii la Kremlin, care in prezent numeste direct guvernatorii regionali si alti responsabili. Conform oficialului american, Rice a declarat ca "aceste aspecte reprezinta obstacole in calea unor relatii complete si aprofundate" intre Moscova si Washington. Ea a adaugat ca doreste ca "autoritatile ruse sa inteleaga ca acest lucru provoaca ingrijorare si ingreuneaza inregistrarea de progrese" in relatiile bilaterale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.