Curtea Suprema americana considera ilegale tribunalele militare speciale si transferul detinutilor
Institutia legala suprema a SUA a adoptat o decizie-surpriza, care stabileste ca Administratia Bush si-a depasit prerogativele prin crearea tribunalelor militare speciale care pot judeca persoanele suspecte de acte de teroare, fara ca acestea sa beneficieze de prevederile Conventiei de la Geneva cu privire la prizonierii de razboi sau de cele ale legislatiei americane, inclusiv dreptul de a fi reprezentate din oficiu de un avocat sau de a studia dovezile care le incrimineaza.

Decizia se refera la persoanele aflate in centrul de detentie de la Guantanamo si banuite de legaturi cu organizatia Al-Qaida si a fost adoptata ca urmare a intampinarii adresate de unul dintre acei detinuti, fost sofer al lui bin Laden. Implicatiile sale sunt mult mai ample, decizia fiind interpretata ca o lovitura grea data premisei centrale potrivit careia, in conditiile de razboi, imputernicirile presedintelui Bush ar fi mai presus de tratatele internationale, de legislatia americana sau de Congresul SUA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.