Legislativul Uniunii Europene vrea sa stie cum va rezolva Romania scandalul cu Kievul privind constructia ucraineana din Delta

In timpul discutiei pe care au avut-o ieri la Bruxelles cu ministrul roman de Externe Mihai Razvan Ungureanu, parlamentarii europeni s-au aratat deosebit de interesati si de documentati asupra Romaniei si asupra problemelor sale curente in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Ministrul roman de Externe a fost audiat ieri in cadrul Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, unde a avut parte de intrebari care au atins majoritatea subiectelor sensibile din Romania. Parlamentarii europeni au vrut sa stie cum va fi rezolvat diferendul cu Ucraina in privinta canalului Bastroe si a Insulei Serpilor, care este viziunea Guvernului de la Bucuresti asupra noii politici fiscale, cum este realizata retrocedarea proprietatilor confiscate de comunisti, care sunt ultimele evolutii in problema adoptiilor internationale si care este situatia privind protectia minoritatilor nationale. Intalnirea de ieri dintre ministrul roman de Externe si europarlamentarii de la Bruxelles a fost una deosebit de importanta, aceasta contribuind la definitivarea imaginii Romaniei la nivelul Legislativului european in perspectiva semnarii tratatului de aderare din luna aprilie. Raportorul pentru Romania din Parlamentul European, Pierre Moscovici, a tinut sa precizeze in urma acestei intalniri ca semnarea tratului de aderare la 25 aprilie nu inseamna un cec in alb pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Seful diplomatiei romane a prezentat europarlamentarilor masurile luate de Guvernul Romaniei pentru combaterea coruptiei si a mai mentionat faptul ca Romania va avea cea mai lunga granita externa a Uniunii Europene, cu o lungime de aproape 2000 de kilometri, pentru securizarea acesteia fiind nevoie de o perioada mai lunga de timp.

Proiectul ucrainean ingrijoreaza Europa

Grupul Partidului Popular European din Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European a vrut sa stie in mod special in ce mod vor reusi autoritatile romane sa rezolve diferendul cu Ucraina in ceea ce priveste construirea canalului Bastroe in Delta Dunarii. Seful diplomatiei romane a oferit o perspectiva mai larga asupra relatiilor dintre Bucuresti si Kiev, afirmand ca intalnirea presedintelui Traian Basescu cu omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, a oferit perceptia unei schimbari in Ucraina. Mihai Razvan Ungureanu a mai precizat ca Romania se doreste a fi un avocat al vocatiei europene a Ucrainei datorita unei lungi granite comune. In ceea ce priveste problema canalului ucrainean Bastroe, Ungureanu le-a precizat parlamentarilor europeni ca Romania a oferit rezolvari europene la acest diferend si ca spera ca Ucraina sa se rezume la solutii europene pentru a nu transforma acest caz din Delta Dunarii intr-o axa unica a relatiilor romano-ucrainene.

Ministrul roman de Externe a raspuns europarlamentarilor interesati de problema ecologica reprezentata de proiectul Rosia Montana, afirmand ca daca acest proiect se dovedeste a fi daunator, atunci el va fi oprit, decizia in aceasta problema urmand sa fie luata in perioada imediat urmatoare.

Controverse europene privind reforma fiscala a Romaniei

Europarlamentarii au avut opinii diverse in ceea ce priveste reforma fiscala adoptata de Guvernul de la Bucuresti. In primul rand, raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici, si-a exprimat dezacordul fata de adoptarea cotei unice de impozitare de 16%. Pe de alta parte insa, eurodeputatii conservatori si liberali si-au afirmat sustinerea fata de acest proiect, avansand in acest sens exemplul Slovaciei, care a efectuat o astfel de reforma fiscala de succes.

Ministrul roman de Externe a subliniat in prezentarea sa faptul ca Guvernul de la Bucuresti este convins ca aceasta cota unica de impozitare va atrage mai multe investitii straine si va duce la micsorarea evaziunii fiscale atat la nivel individual cat si la nivelul companiilor mari. Totodata, oficialul roman a adus in sprijinul afirmatiilor sale in fata parlamentarilor europeni faptul ca Fondul Monetar International si-a dat acordul pentru implementarea cotei unice de impozitare.

Axa Washington-Londra-Bucuresti trece prin Bruxelles

Baroneasa Emma Nicholson s-a aratat deosebit de interesata de vestita "axa Washington-Londra-Bucuresti", dorind sa obtina mai multe detalii referitoare la noua strategie de politica externa de la Bucuresti. Ministrul roman de Externe a precizat ca aceasta axa, care a devenit un stereotip la nivel european, trece prin Bruxelles, avand la un capat Washingtonul si la celalalt capat Marea Neagra - Romania fiind astfel nevoita sa isi faca auzita vocea in aceste probleme de securitate.

In cadrul prezentarii sale sustinute in cadrul Comisiei de Politica Externe din Legislativul de la Bruxelles ministrul Ungureanu a mentionat si conflictul transnistrean, afirmand ca Romania are expertiza necesara pentru tratarea acestei probleme. Seful diplomatiei romane a amintit europarlamentarilor ca este mai bine sa previi decat sa fii nevoit sa actionezi, recomandand acordarea unui sprijin pentru rezolvarea chestiunii transnistrene.

Europarlamentarii s-au mai aratat deosebit de interesati de problema minoritatilor nationale din Romania. Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca autonomia nu este decat un subiect in cadrul eforturilor de descentralizare a Administratiei. Fata de problema tiganilor din Romania, oficialul roman a declarat eurodeputatilor ca este vorba de o chestiune deosebit de problematica, dificultatea acesteia fiind sporita de saracia extrema, lipsa de educatie si somajul ridicat din cadrul acestui grup.

Ungureanu, optimist

Ministrul roman de Externe s-a declarat optimist in urma intrevederii de ieri membrii Comisiei de Externe a Parlamentului European, afirmand ca aceasta prima luare de contact era absolut necesara. Discutiile sale cu parlamentarii europeni le-a caracterizat ca fiind deosebit de serioase si punctuale asupra principalelor chestiuni din agenda europeana a Romaniei care vor afecta tara in urmatorii doi ani. Totodata, seful diplomatiei romane a mai precizat ca intrebarile punctuale adresate de europarlamentari dovedesc interesul acestora pentru o Romanie europeana. Tot ieri Mihai Razvan Ungureanu a mai precizat ca se intentioneaza crearea unui dialog intre parlamentarii de la Bucuresti si grupurile politice omoloage din Parlamentul European, pentru a putea fi pregatiti cei 35 de viitori reprezentanti ai Romaniei in Legislativul de la Bruxelles.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.